Egy rohamosan fejlődő iparág – Hová tart a térinformatika?

Egy rohamosan fejlődő iparág – Hová tart a térinformatika?

Egy rohamosan fejlődő iparág – Hová tart a térinformatika?

IoT Podcast

22 perc

Az adatok nagyjából 80 százalékának van térbeli relevanciája. Az M2M és a Big Data is erősíti az igényt a térinformatikára, így újra előtérbe került az ilyen típusú adatfeldolgozás – összegezte Oláh Attila, az Esri Magyarország ügyvezető igazgatója.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A térbeli elemzés kezdetlegesen már az ősidőkben is megjelent, hiszen a kőkorszaki emberek barlangrajzok és térképek segítségével kommunikáltak egymással, hogy hol található a legtöbb állat, és milyen taktikával érdemes vadászni. De például 1854-ben is fontos szerephez jutott a begyűjtött információk területi elemzése. John Snow londoni orvos ugyanis azt próbálta kideríteni, hogy honnan erednek a városban előforduló kolerás megbetegedések. A szakértő összevetette a járványos esetek helyét az utcatérképpel és a közműhálózattal. Így sikerült beazonosítania a kór elterjedéséért leginkább felelős közkutat, amelynek bezárását követően megszűntek a halálesetek. Az orvost később kikiáltották a járványtan atyjának.

„Manapság is hasonló elemzéseket végzünk, csak már digitális térképeken történik mindez” – emelte ki az Esri Magyarország ügyvezető igazgatója.

A tömeges M2M-adatok feldolgozása

A gépek közötti (machine-to-machine) technológiák a térinformatikában először a logisztikai alkalmazások révén nyertek jelentőséget. A modern járműkövető rendszerekkel valós időben látható, hogy merre jár a szállítmány, milyen útvonal a leggazdaságosabb, de az is kimutatható, hogy mennyire vezet üzemanyag-takarékos módon a sofőr. A térinformatika egyik erőssége, hogy hatékonyan segít a nagy mennyiségű adatok (Big Data) feldolgozásában, és abban, hogy ezekből az adathalmazokból hasznos információkat állítsanak elő a szakértők.

Banki alkalmazás

A pénzintézetek térképeken követhetik nyomon, hogy az ügyfelek hol, milyen költséggel, milyen tranzakciókat bonyolítanak le. Az összesítések alapján pedig az ügyféligényeket figyelembe véve alakítható át az ATM-hálózat.

Felhasználási lehetőségek a mezőgazdaságban

Oláh Attila példaként említette, hogy van olyan gazdálkodó, aki hektáronként mintát vesz a talajból, majd laboratóriumi elemzést végez a kémiai összetételről. Az adatok összesítésével létrejön egy olyan állapottérkép, amely mutatja, hogy a parcellákba mikor és hogyan érdemes ültetni. Ha ezeket az adatokat betáplálják egy vetőgépbe, akkor az automatikusan elveti a magokat a terület állapotának megfelelően, így nemcsak gyorsítja a munkálatokat, de például a műtrágyázásnál csökkenti a környezetterhelést is.

A városok életét is megkönnyíti

A térinformatika számtalan terület közül például a forgalomszervezés, a hulladékszállítás és a közvilágítás fejlesztésénél is megjelenik, de a drónok által végzett méréseknél is tetten érhető. A további részletekért hallgassa meg a beszélgetést!