Egymillió SIM: töretlen a hazai IoT-piac fejlődése

Kapcsolódó cikkek

Egymillió SIM: töretlen a hazai IoT-piac fejlődése

Egymillió SIM: töretlen a hazai IoT-piac fejlődése

IoT Podcast

20 perc

Hogyan alakult tavaly a Dolgok Internete (IoT) és a gépek közötti kommunikáció (M2M) magyarországi piaca? Az IDC Hungary ezt mérte fel, de ezen túl azt is prognosztizálja, hogy milyen változások várhatóak ebben a szegmensben.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A piackutató vállalat idén már negyedik alkalommal végezte el a felmérést. A technológiai trendek alapján a korábban M2M-kutatásnak nevezett tanulmányt idén már IoT-kutatásként publikálták.

„Alapvetően ugyanazokat a számokat néztük, mint a korábbi években. Úgy látjuk, hogy továbbra is töretlen a hazai IoT-piacnak a fejlődése. A felmérésünk alapján az IoT SIM-kártyák területén tavaly év végén a 2016-os évhez képest kétszámjegyű volt a növekedés. Ennek köszönhetően több mint egymillió SIM-kártya 'ketyegett' a különböző gép-gép kommunikációs kapcsolatban” – összegezte az M2M Zónában Tóth László, az IDC Hungary senior elemzője.

Az erős kétszámjegyű növekedés mennyiségi alapon 15-16 százalékos bővülést jelent a tavalyi évben.

„Túl nagy meglepetést nem okozott a 2017-es év, és a korábban domináns szegmensek megőrizték vezető szerepüket. Itt elsősorban a kereskedelemről, a flottamenedzsmentről, a flottakövetésről és az útdíjbevallásról beszélhetünk, illetve az okosmérés (smart metering) szegmensek voltak a húzóágazatok” – fejtette ki az elemző.

A többi szektor közül kimondottan fejlődött a mezőgazdaság – azzal együtt, hogy a számok továbbra is elég alacsonyak. Összességében azonban jelentős növekedést produkált már most is az ágazat, és a jövőbeni növekedési potenciálja még a mostaninál is jóval nagyobb.

Hallgassa meg a teljes interjút, amelyből megtudhatja azt is, hogy miért lehet választóvonal a 2018-as év, és milyen technológiákból áll az IoT 2.0!