Egyre nagyobb a show az okosórák körül

Egyre nagyobb a show az okosórák körül

Egyre nagyobb a show az okosórák körül

IoT Podcast

20 perc

Az IFA szórakoztató elektronikai kiállításon a rengeteg IoT-eszköz mellett elég nagy hangsúlyt kaptak az okosórák. Az M2M Zóna adásában a legfontosabb újdonságokat, érdekes innovációkat vettük sorra a csatlakoztatott órák piacán.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A nagy gyártók közül a Samsung az ősz elején tartott berlini expón mutatta be a Gear S3 készüléket. Érdekesség, hogy a dél-koreai vállalat nem egy új telefonnal vagy táblagéppel rukkolt elő, hanem a tőlük várható hatalmas show-t most a legújabb okosórájuk kapta. Mindez úgyis lefordítható, hogy valóban sokat várnak a Gear S3-tól, amelynek jelentős szerepe lehet a jövőben az okosórák piacán – noha közel sem fog annyi fogyni belőle, mint a csúcstelefonokból.

A készülék elődjéhez hasonlóan kerek kijelzős és tekerőtárcsával rendelkezik, vízálló és beépített GPS is található benne. Az Amoled kijelző 360x360 pixeles lenne, ha négyzet alakú lenne az óra. Tizen operációs rendszer dolgozik a készülékben, ami a gyártó saját fejlesztése.

Az M2M Zóna műsorban szó esett arról is, hogy a vállalat fokozatosan belátta, ha okosórát akarnak gyártani, akkor nem feltétlenül kell csak a Samsung tulajdonosokra leszűkíteniük a potenciális felhasználók körét. Először az androidos operációs rendszer felé, mostantól pedig az Apple platformja, az iOS felé is nyitottak, így most már iPhone-nal is lehet használni az okosórájukat.

A berlini kiállítás másik „nagydobása” az ASUS Zen Watch 3 volt, amely szintén kompatibilis az iOS-szel és az Androiddal is. Ez a cég első kerek karórája, amely négyzetes kijelző esetén 400x400 pixeles felbontású lenne. Egy szolid, kellemes megjelenésű órát tett le a tajvani gyártó, amely szintén – nagyfényben is elég jól látható – Amoled kijelzőt kapott.

Az eszközön Android Wear platform dolgozik, és különlegességnek számít, hogy a Qualcomm okosórákhoz tervezett chipsetjét építették be. Korábban az Android Wear-alapú időmérők általában a középkategóriás androidos telefonok hardverét kapták meg, de ez a melegedés és az energiafogyasztás szempontjából sem volt teljesen ideális. A csatlakoztatott órák működéséhez ugyanis nem kell folyamatosan egy komoly processzormagnak a háttérben dolgoznia, így fontos előrelépést hozhat a szegmensben a Qualcomm fejlesztése.

További érdekességekért hallgassa meg a műsort, amelyben Bodnár Csaba és Khell Bogdán az újdonságok közül a Withings Steel HR okosórát és a TomTom Touch aktivitásmérő karpántot is bemutatta.