Életmentő szerepe lehet az 5G-nek az egészségügyben

Kapcsolódó cikkek

Életmentő szerepe lehet az 5G-nek az egészségügyben

Életmentő szerepe lehet az 5G-nek az egészségügyben

IoT Podcast

2 perc

Hatalmas lehetőségeket rejt az ötödik generációs hálózat életünk számtalan területén, így a távdiagnosztikában is. Az eddigi technológiák szabta korlátok átlépésére egy kiváló hazai példát mutattak be nemrég, amikor is egy nagyfelbontású röntgenfelvételt továbbítottak a Vodafone 5G hálózatán keresztül.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az egészségügyi innovációnak az ötletgazdája Varga Róbert, a győri Széchenyi István Egyetem hallgatója. A bemutató megvalósításában az Innomed Medical, a Vodafone Magyarország és az NMHH nyújtott szakmai és technológiai segítséget.

„A nagyfelbontású röntgenképek küldésének azért volt óriási jelentősége, mert ezzel is be tudtuk mutatni az 5G használati lehetőségeinek egyikét. Ráadásul mindez egy együttműködés keretében valósult meg egy fiatal tehetséggel, ami külön öröm számunkra” – fogalmazott a Trend FM műsorában a Vodafone Magyarország igazgatóságának alelnöke.  

Budai J. Gergő hozzátette: az ötödik generációs technológia óriási és robbanásszerű fejlődést fog hozni az egészségügyben. Nem kérdés, hogy a képalkotó eszközökkel készült leletek gyors és hatékony orvosi kiértékelése létfontosságú. Ezért is vitathatatlan jelentőségű Varga Róbertnek az egészségügyi innovációja.

Budai J. Gergő és Varga Róbert

Az új megoldás lehetővé teszi, hogy a külső adathordozó kiiktatásával, a röntgenfelvételek pillanatok alatt a röntgengépről – egy ún. PACS szerveren keresztül – egyenesen a leletező munkaállomásokra érkeznek, ami például a mobil szűrőállomások esetében kiemelten fontos.

„Az 5G-re épülő innovációknak azért is van hatalmas jelentőségük, mert az egészségügyben akár néhány megtakarított másodperc vagy perc is életeket menthet. Amikor a jövőben már lesz arra lehetőség, hogy a mentőautókban készüljenek röntgen-, MRI- vagy más diagnosztikai vizsgálatok, akkor az orvosok már távolról megkaphatják a szükséges leleteket, és felkészülten várhatják a kórházba beérkező betegeket. Ezáltal fontos perceket lehet megtakarítani, ami életmentő segítség lehet például egy súlyos baleset esetében” – mondta Budai J. Gergő.

Az IoT Zóna műsorban szó volt arról is, hogy a távműtéteknél is a minden eddiginél gyorsabb 5G hozhat áttörést. Az újgenerációs hálózat esetében a késleltetés ugyanis akár 1 milliszekundumra csökkenthető a 4G hálózatok 8-10 milliszekundum feletti késleltetésével szemben.

„Ezek már olyan sebességek és olyan időintervallumok, amelyeket emberként már nagyon nehezen tudunk értelmezni, és ezért az 5G technológiának elsősorban a gép-gép közötti kommunikációban lesz rendkívül fontos szerepe” –emelte ki a Vodafone Magyarország igazgatóságának alelnöke.

További részletekért hallgassa meg az interjút, a műsorvezető Szűcs Péter.