Előzzük meg okosan a sportsérüléseket!

Kapcsolódó cikkek

Előzzük meg okosan a sportsérüléseket!

Előzzük meg okosan a sportsérüléseket!

IoT Podcast

3 perc

2020-ban a Vodafone Digitális Díjon az 5G Különdíjat az OrthoPred Kft. PORC-O-GO fejlesztése kapta. A mesterséges intelligencia és 5G által támogatott rendszer célja a valós idejű adatfeldolgozás és visszajelzés segítségével a helytelen mozgásminták és a kóros mozgásszervi elváltozások videófelvételek alapján történő korai azonosítása.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Projektjük a serdülőkorú gyermekek sportsérüléseinek megelőzését célozza. Ebben a korban ugyanis a sérülések legnagyobb része rossz mozdulatok miatt következik be. A veszélyre figyelmeztető jelek többnyire láthatóak a gyermekek mozgásában akár évekkel hamarabb is, azonban az ezt észlelő szakemberekből komoly hiány van világszerte.

A 2018-ban alapított OrthoPred Kft. fő fejlesztési területe, hogy mesterséges intelligenciával elemeznek elsősorban ízületekről és mozgásszervekről készült orvosi képeket. A fókusz jelenleg az MR-felvételeken, illetve a térdről készült MR-felvételeken van.

„Már a 2000-es években elkezdtem olyan határterületi témákkal foglalkozni, amelyek a neurális hálóknak az ipari, egészségügyi felhasználását tették lehetővé. 2015-ben ’robbant’ ez a tudományág, és most már szakértői tudással bíró vagy akár azt meghaladó tudású algoritmusokat is létre lehet hozni, amelyek segítik, gyorsítják, alkalmasint robusztusabbá teszik az orvosi képek elemzését” – mondta a Trend FM műsorában dr. Gál Andor Viktor, az OrthoPred Kft. vezérigazgatója, mozgásszervi radiológus és infobionikai mérnök.

Céljuk a prevenció és a diagnosztika

„A fejlesztésünk a serdülőkor előtti prepubertáskorra koncentrál. Problémát jelent ugyanakkor, hogy amíg vannak például iskolai szemészeti és fogászati szűrések, addig a mozgásszervvel kapcsolatosan szűrővizsgálatok vagy nincsenek, vagy felületesek. A gyerekek eleinte nagyon jól terhelhetők, és amikor elérik a 12-14 éves életkort, akkor sokan valamilyen élsportot választanak. Ugyanakkor később rengetegen lesérülnek vagy fájdalmaik lesznek, és abbahagyják a sportolást. Emiatt a klubok sem tudnak annyi jelentkezőből választani, és a fiataloknál is megtörik – akár egy kisebb sérülés miatt is – a hobbi szintű sportolásra vagy az élsportra való lehetőség” – összegezte a mozgásszervi szakember.

Az is gondot okoz, hogy úgymond a tabletkorszakban élünk, és a gyerekek alapvetően kevesebbet mozognak. Statikusak az elfoglaltságaik, és a sokszor játékkal kitöltött edzéseken éppen azok a gyakorlatok hiányoznak, amelyek javítanák a mozgást, valamint az ízületek szabadságát és rugalmasságát biztosítanák.

Egy olyan mobilapplikációt szeretnének elérhetővé tenni, amellyel célirányos felvételek készíthetők a gyermekek mozgásáról, ebben a testnevelő tanár, a szülő vagy egy edzőtárs is segíthet. A fejlesztőcégnek vannak már bevált algoritmusai arra, hogy képekből, rövid videókból hogyan lehet a mesterséges intelligencia segítségével kigyűjteni a fontos mozzanatokat.

A projekt jelenleg az adatgyűjtési fázisban tart. Ahogy azt a járványhelyzet engedi, a Vodafone Magyarország Alapítvánnyal kapcsolatban álló iskolákat látogatják meg. Természetesen a megfelelő adatvédelemre is kiemelten figyelnek, a jelenlegi adatgyűjtés során nem szükséges regisztrálni, nem gyűjtenek, nem tárolnak személyes adatokat, és egy hivatkozási szám alapján kereshető vissza az online szűrés eredménye.

Az egészségügy digitalizációja nem a jövő, hanem a jelen

„Az 5G szerepét abban látjuk, hogy a következő években egy valós idejű, mesterséges intelligencia által végzett visszajelző rendszert szeretnénk megvalósítani. Ekkor a videófelvételek alapján történő szűrés azonnal információt szolgáltatna, így egyből lehetne korrigálni a hibás mozgást” – részletezte dr. Gál Andor Viktor.

A radiológus arra is kitért, hogy rengeteg orvosi, egészségügyi adat keletkezik minden percben – a többi között a sportkluboknál is. Ezen adatok intelligens feldolgozás nélkül azonban értéktelenek, és a nagy mennyiség, az áttekinthetetlenség miatt a szakértői következtetést is hátráltathatják. Az OrthoPred szerint ezen a területen a jövő az adatok okos, célzott gyűjtésétől, feldolgozásától, az algoritmusok fejlesztésétől és használatától függ. Arra számítanak, hogy ennek köszönhetően az egészségügyi ellátáshoz és a diagnosztikához is nagyságrendekkel szélesebb körű közvetlen hozzáférés válhat lehetővé.

További részletekért hallgassa meg az IoT Zóna műsorban elhangzott interjút!