Energiahatékonyság: ne a bírság elkerülése legyen a cél!

Energiahatékonyság: ne a bírság elkerülése legyen a cél!

Energiahatékonyság: ne a bírság elkerülése legyen a cél!

IoT Podcast

20 perc

A tavaly májusban elfogadott energiahatékonysági törvény értelmében a nagyvállalatoknak legkésőbb 2016 végétől kezdve vagy alkalmazniuk kell az ISO 50001 rendszert, vagy négyévente teljes energetikai auditot kell készíteniük.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az M2M Zóna rádióműsor vendége: Balázs Tibor, a p2m Consulting Kft. energiahatékonysági szakértője.

Nagyvállalatnak minősülnek a 249 főnél többet foglalkoztató, valamint az 50 millió euró fölötti árbevétellel rendelkező társaságok, vagy azok a cégek, amelyekben az állami vagy önkormányzati tulajdon aránya meghaladja a 25%-ot. Az eredeti uniós direktíva szerint az átállás határideje 2015. december 5-e. A magyar energiahatékonysági törvény végrehajtásában azonban ez a határidő 2016. december 31-ig kitolódott.

„A törvényben biztosított két lehetőség között vannak ugyan összefüggések, de alapvetően homlokegyenest más megközelítést kívánnak. Az energetikai audit egyfajta pillanatképet nyújt, míg az ISO 50001 a vállalat teljes stratégiájához igazodik” – fogalmazott Balázs Tibor.

Az energiaaudit során technikai szakemberek és mérnökök ellenőrzik végig az energiahasználat minden területét, ez alapján hosszú hónapok alatt akár sok száz oldalas jelentést is készíthetnek. Ezután a menedzsment döntéseket hozhat, hogy milyen területeken kíván a cég felzárkózni és csökkenteni az energiafogyasztást.

Az ISO 50001 szabvány viszont egy folyamatosan működő irányítási rendszert jelent, amely állandó visszacsatolásokat igényel és fejleszti a belső szervezeti működést is. Szükséges az is, hogy a vállalatnak legyen külön energetikai szakembere a felső vezetésben.

A szabvány tehát folyamatos munkát, szemléletváltást igényel, de cserébe nem kell külön elvégezni egy drága műszaki-technológiai auditot. További előnye, hogy az állandó monitorozás az „alacsonyan függő gyümölcsökre”, így a zéró vagy alacsony beruházási költségű változtatásokra is rávilágít.

Színre lép az M2M

Bármelyik lehetőséggel éljen a cég, a gépek közti kommunikáció (Machine-to-Machine) és a vezeték nélküli szenzorok mindenképpen segítségére lehetnek. A törvényben érintett nagyvállalatok ugyanis méretükből adódóan rendkívül komplexek, egyszerre üzemeltethetnek irodákat, járműflottákat vagy gyártósorokat is. Ezek mindegyikéhez létezik olyan M2M-megoldás, amely a hagyományos méréseknél pontosabb, valós idejű adathalmazt biztosít, ezáltal sokkal hatékonyabban nyomon követhetőek a változások hatásai, de az energetikai problémákra is hamarabb fény derülhet.

Jó példa a hatékony fejlesztésekre az a típusú flottakövetés, amelyben nemcsak egyszerű GPS-technológiával figyeli a járműveket, hanem az üzemanyag-fogyasztás figyelembevételével azt is megtervezi, milyen útvonalakon kell menniük, hogy minél kevesebb felesleges kilométert tegyenek meg.

Ahogy a p2m Consulting Kft. szakértője is elmondta: az elsődleges szempont a rendszer kiépítésével, hogy a cégen belül olyan működési mechanizmus jöjjön létre, amely biztosítja, hogy rendszeres időközönként rátekintsenek a hiányosságokra. Ebből a szempontból hasznos, ha a vezetőség az M2M-fejlesztésekben nemcsak a bírság elkerülésének egyik módját látja, hanem a hosszú távú, energiatudatos fejlődés első lépéseit.

Hallgassa meg a teljes interjút!