Ezeket tudja a sokoldalú LED-es okosvilágítás

Ezeket tudja a sokoldalú LED-es okosvilágítás

Ezeket tudja a sokoldalú LED-es okosvilágítás

IoT Podcast

23 perc

A Philips Hue termékei már a harmadik generációnál tartanak, az első generáció több mint négy éve került piacra.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az M2M Zóna műsorának vendége: Juhász Mónika, a Philips Lighting Hungary kiskereskedelmi részlegének vezetője.

Az intelligens fényforrások egyik legfontosabb jellemzője, hogy a LED-nek köszönhetően könnyebben vezérelhetők, valamint könnyen változtatható színűk és a fény erőssége is.

Az interjúban szó esett arról is, hogy a színek tekintetében különbséget kell tenni a tényleges szín és az úgynevezett színhőmérséklet között. A színek alapvetően az olyan monokróm fényekre vonatkoznak, mint például a piros, kék, zöld, ám míg ezek jól mutatnak egy házibuliban, kevesen éreznék magukat jól ilyen világítás mellett napközben.

A színhőmérséklet ezzel szemben az általános fehér fény különböző árnyalataira utal. A pirosas felé tolódó színeket melegnek, míg a kékes-lilás árnyalatokat hidegnek, hűvösnek érezzük. A meleg színek segítenek ellazulni, pihenni, míg a hideg fények aktívabbá teszik a szervezetet.

A Philips Hue termékek épp ezeket a természetes reakciókat követik: ha a felhasználó például lámpafénynél szeretne dolgozni vagy tanulni, akkor érdemes azt valamilyen élesebb, hideg színre beállítani, így az agy sokkal aktívabban működik. Este lefekvéskor viszont már csak meleg fények legyenek, különben nehezebb lehet az elalvás.

Intelligens vezérlés

A világhálóra csatlakoztatott fényforrások applikáció segítségével vezérelhetőek okostelefonról vagy akár táblagépről. Az alkalmazásban akár személyre szabható programokat is be lehet állítani, de a rendszer automatikusan is képes követni például a napfelkeltét és a naplementét.

Juhász Mónika kiemelte, hogy a harmadik generációs termékcsalád már olyan helyzetekre is megoldást kínál, ha a felhasználó nem szeretne az okostelefonnal bajlódni. Ilyen eset lehet például, ha például bejárónő érkezik a lakásba, vagy a nagymama jön a gyerekekre vigyázni. Ezért piacra dobtak olyan intelligens kapcsolókat is, melyek egész parancssorokat képesek továbbítani az eszközöknek.

A kapcsolók külön érdekessége, hogy akár elem és vezetékek nélkül, teljesen passzívan is működhetnek, hiszen már csak a megnyomásból ki tudnak nyerni annyi kinetikus energiát, ami elegendő a vezeték nélküli jeltovábbításhoz.

A holland vállalat a Hue otthoni fényforrások mellett más okosvilágítási rendszereket is forgalmaz az ipari szegmens számára. Például olyan távvezérelhető közvilágítási megoldásuk is létezik, amely az időjárási viszonyoktól vagy forgalomsűrűségtől függően szabályozza az utak megvilágítását.

Hallgassa meg a teljes műsort, amelyből az is kiderül, hogy milyen smart home rendszerekhez kapcsolhatóak az intelligens fényforrások!