Felokosítaná otthonát? Ezekre figyeljen

Kapcsolódó cikkek

Felokosítaná otthonát? Ezekre figyeljen

Felokosítaná otthonát? Ezekre figyeljen

IoT Podcast

23 perc

Hogyan lehet kategorizálni a lakásba telepíthető intelligens eszközöket? Mire jó ez a sok okoskészülék? A „felokosítás” miatt muszáj felújítani a házat, vagy elég csak a polcra rakni az új készülékeket?

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az M2M Zóna műsorában a piacon elérhető smart home megoldásokról volt szó, elsősorban a funkciók szempontjából, másodsorban pedig aszerint, hogy mennyire bonyolult a készülékek telepítése. A funkciókat tekintve három nagy kategóriát lehet megkülönböztetni: a biztonságot, a kényelmet és a költséghatékonyságot.

Intelligens védelem

Ebbe a kategóriába azok a biztonsági kamerák és szenzorok tartoznak, melyek az adatgyűjtéssel a ház lakóit védik az anyagi kártól, legyen szó akár betörésről, tűzesetről vagy csőtörésről. Ezen készülékek többsége nem igényel bonyolult telepítést, általában egy vezeték nélküli eszközről van szó, mely a megfelelő pontra elhelyezve figyeli a mozgást, a hirtelen hőmérsékletváltozást vagy éppen a nedvességtartalmat.

A kamerák is egyre szofisztikáltabbak lettek a technológia fejlődésével. Ma már a legtöbb darab általában nem rögzít folyamatosan, csak akkor, ha valamilyen jelentős változást észlel. De vannak olyan kamerák is, amelyek valós időben interneten közvetítik a látottakat, és ezeket a felvételeket a felhasználó biztonságos online felületeken keresztül bármikor megtekintheti. Sőt, egyes modelleknél arra is lehetőség nyílik, hogy a kamerába épített hangszórón keresztül a tulajdonos meg is szólíthatja például az ajtó előtt álló postást.

Irányítás egy gombnyomással

A kényelmi kategória eszközei legtöbbször a különböző szórakoztatóelektronikai vagy háztartási berendezések távvezérléséért, felügyeletéért felelnek. Idetartozik például a sütő, mely értesítést küld a felhasználó telefonjára, amikor elkészült az étel, de az olyan univerzális távirányítók is, melyek tetszőlegesen programozhatóak, és egyetlen gombnyomásra akár a teljes házimozirendszert képesek beindítani, egyúttal lekapcsolják a fényeket, és még az elektromos redőnyt is leengedik.

Ebben a csoportban változó, hogy mennyire kell bonyolult telepítésekkel bajlódni. A megfelelő kompatibilitáshoz gyakori, hogy teljesen új berendezésekre van szükség, de számos „felokosító” eszköz is kapható. Ez azt jelenti, hogy a központi vezérlőegységet gyártó cég kisebb modulokat is árul, melyeket csatlakoztatni lehet a meglévő berendezésekhez, így akár a „buta” gépek is távolról vezérelhetővé válnak.

Rezsicsökkentés házilag

A kényelem nem mindenkinek éri meg az intelligens otthonba való befektetést, azonban a költségek csökkentése már erőteljesebb érv lehet a beruházás mellett. Az idesorolható rendszerek alapját számtalan apró szenzor képezi, melyek mérik a házon belüli és kívüli paramétereket, például a napsütést, a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezen kívül nyomon követik az időjárás-jelentéseket is.

A rendszer az összegyűjtött adatok alapján megfelelő döntéseket tud hozni például a hűtés vagy a fűtés mértékével kapcsolatban, de vannak olyan megoldások, amelyek a víz- vagy az áramfogyasztási szokásokat monitorozzák.

Látszik tehát, hogy ma már az IoT (Dolgok Internete) megoldásokra épülő otthon kialakításához nincs feltétlenül szükség teljes körű felújításra, ugyanakkor, hogyha valaki építkezés vagy felújítás előtt áll, akkor mindenképpen érdemes alaposan megvizsgálni a rendelkezésre álló lehetőségeket. Egy új ház építésének költségei mellett ugyanis elenyésző az intelligens és költséghatékony vezérlőrendszerek telepítésének az ára.

Hallgassa meg a teljes műsort!