Gazdálkodjon okosan az ivóvízzel!

Kapcsolódó cikkek

Gazdálkodjon okosan az ivóvízzel!

Gazdálkodjon okosan az ivóvízzel!

IoT Podcast

20 perc

Bár az elmúlt 20 évben csökkent a háztartások vízfogyasztása, de ezzel párhuzamosan a műanyag palackos ásványvizek értékesítése meredeken emelkedett. A PET-palackokkal viszont az a probléma, hogy komoly környezetterhelést okoznak. Egy magyar cég az otthoni okos-vízadagolókban látja a megoldást.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Szabó Márton, a Q&C Magyarország Kft. ügyvezetője a Trend FM rádióműsorában beszélt a cég fejlesztéséről, a vízhálózatra csatlakozó, hűteni és melegíteni is képes készülékről, amely már adatokat is tud küldeni.

A vízadagoló önmagában nem újdonság, hiszen már csaknem száz éve van ennek piaca a tengerentúlon. Korábban a hagyományos ballonos vízhűtőket használták, majd később a berendezésnek több változata is elterjedt, és egyre több olyan verzió létezik, mely már a helyi vízhálózatra csatlakozik. Ezek forgalmazásával, illetve egyes készülékek gyártásával foglalkozik a magyar cég.

Adagolás okosan

Legújabb modelljük azon túl, hogy kisebb, energiatakarékosabb, mint az irodai változatok, formatervezésével is próbál kitűnni a hagyományos berendezések közül, ráadásul még az „okos” jelzőt is megkapta. Ezt elsősorban a beépített Bluetooth- és WiFi-kapcsolatának köszönheti, melyen keresztül képes kommunikálni a belső érzékelők adatait, és jelez, ha szervizre van szükség.

Szenzorok felügyelik például az alkatrészeket, a vízkőlerakódást és a szűrő állapotát. A mérések alapján a vízadagoló egy applikáció segítségével értesíti a felhasználót a problémákról, sőt felkínálja az új szűrő vagy tisztítószer online megrendelését is.

Szabó Márton szerint a készülékkel éves szinten akár százezer forintos nagyságrendű megtakarítást is elérhet egy olyan család, amely korábban palackos ásványvizet vásárolt. Az eszköz programja részletes vízfogyasztási statisztikát is készít, melynek segítségével a felhasználók ellenőrizhetik, hogy elegendő vizet isznak-e.

További részletekért hallgassa meg az interjút!