Gondolkodó protéziseket fejlesztenek a pécsi egyetemen

Kapcsolódó cikkek

Gondolkodó protéziseket fejlesztenek a pécsi egyetemen

Ez már nem sci-fi: gondolkodó protéziseket fejlesztenek a pécsi egyetemen

IoT Podcast

1 perc

A leginnovatívabb mérnöki és orvosi szakterületek tudását egyesítő, hosszú távú kutatási projektet indított útjára a Pécsi Tudományegyetem.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A kutatás részei a háromdimenziós nyomtatással készülő csont- és porcpótlások és az elektromos készülékek által kibocsátott sugárzások hatásának mérése is. Egy másik dinamikusan fejlődő terület a bioprinting, vagyis a szövetnyomtatás.

A legígéretesebb fejlesztések közé tartozik az Ember Arm projekt. A végtagprotéziseket mindig a betegre szabják, a művégtagok váza és borítása is 3D-nyomtatással készül. Az eszköz ráadásul egy mesterséges intelligencián alapuló program segítségével tanítható.

Ez azt jelenti, hogy nem a betegnek kell megtanulnia, hogyan igazítsa izmait a protézishez, hanem a készülék tanítható használója viselkedési szokásaira. A fejlesztés további előnye, hogy különlegesebb alakú tárgyak is megfoghatók a műkarral, és változatosabb mozgásformák végezhetők el.

A részletekről Schiffer Ádámmal, a Pécsi Tudományegyetem műszaki és informatikai karának docensével Szűcs Péter beszélgetett a Trend FM műsorában.

Hallgassa meg az interjút!