Hatékonyságnövelés az ipari IoT segítségével

Hatékonyságnövelés az ipari IoT segítségével

Hatékonyságnövelés az ipari IoT segítségével

IoT Podcast

19 perc

A gyártásban már régóta ismert a valós idejű adatgyűjtés. Az Internet of Things, vagyis a Dolgok Internetének köszönhetően azonban az érzékelők technológiája más iparágakba is beférkőzhet.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

„Az ipari IoT vagy az Industrie 4.0 új keletű fogalmaknak tűnnek, de igazából ezek a megoldások már 15-20 évvel ezelőtt is léteztek. Kisméretű szenzorokkal már régóta lehet mérni a különböző gépek, gyártási folyamatok hatékonyságát, illetve ezeket az adatokat már korábban is képesek voltak a cégek valós időben megjeleníteni” – mondta az M2M Zóna műsorában Bóna Péter, a Com-Forth Kft. ügyvezető igazgatója.

A szakember hozzátette: mostanra az informatikai fejlődésnek köszönhetően a kommunikáció már egészen a szenzorok szintjéig terjed. Többé nem feltétlenül kell az érzékelők adatait egy központi gépben gyűjteni, hanem erre – és akár az adatelemzésre is – már közvetlenül a mérőeszközök is képesek. Az érzékelők ráadásul az elmúlt években egyre kisebbek, egyre olcsóbbak és egyre megbízhatóbbak lettek, mindez pedig segíti a tömeggyártásukat is.

Húzóágazatok

Bóna Péter szerint az ipari automatizálásban ez a technológia egy viszonylag régi fogalom, így ott nem érezhető drasztikus növekedés az elmúlt évekhez képest. Viszont más szektorokban olyan új fejlesztések jelentek meg, mint például az intelligens autó. Ma már lényegében az összes autógyártó azon dolgozik, hogy önműködő járműve legyen. A csatlakoztatott autókban rengeteg szenzor található, emiatt is mondják a szakemberek, hogy ezeknek a járműveknek már a felét az informatika, illetve azon belül a szenzorok és a felhőtechnológia adja.  

Magyarországon az IoT-fejlesztések területén az egyik leginkább erősödő ágazat a mezőgazdaság, amelyben nagy ugrás várható a következő években. A többi között a szőlészet-borászat területén is intenzíven folynak az okosfejlesztések. Vannak már olyan gazdálkodók, akik speciális, adatgyűjtésre és -küldésre képes érzékelőket használnak. Ezek a szenzorok közvetlenül a szőlőtőkékre rögzítve például valós időben figyelik a növény gombásodását, ami rendkívül hasznos a szőlészek számára, hiszen egy későn észrevett fertőzés akár a termés 20-30%-át is tönkre teheti.

További részletekért hallgassa meg az interjút!