Hazánkban is hódítanak a drónok

Kapcsolódó cikkek

Hazánkban is hódítanak a drónok

Hazánkban is hódítanak a drónok

IoT Podcast

22 perc

A 20. század járműve az autó volt, a 21. századé pedig a drón lesz – fogalmazott a Magyar Nemzeti Dron Szövetség ügyvivő elnöke a Trend FM műsorában. Az interjúban szó esett a „bolondbiztos” játékdrónokról és a profi szerkezetekről, valamint arról is, hogy már napjainkban is mennyire sokrétűen hasznosíthatóak ezek a minirepülők.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy mit is értünk a drón alatt: azok az eszközök tartoznak ebbe a kategóriába, melyek előre programozható repülési adatokkal önálló repülésre képesek. Az elnevezés a honvédség szóhasználatából lett kiemelve, és valószínűsíthetően a rövidsége miatt terjedt el.

Kakucsi-Csernák Zoltán, a Magyar Nemzeti Dron Szövetség (MNDSZ) ügyvivő elnöke az M2M Zóna rádióműsorban a többi között a magyarországi profi és hobbipilóták helyzetéről is beszélt, valamint arról is, hogy a szabályozásban milyen változások várhatóak.

Ahová nehezen jut el az ember

A drónokról a legtöbb embernek a látványos légi felvételek jutnak eszébe, melyek már helikopterek vagy daru felállítása nélkül is könnyedén elkészíthetőek. A felhasználási területekkel kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy mennyiféleképpen lehet elemezni az ilyen felvételeket, de még ezeken túl is számtalan esetben használhatóak az önvezető minirepülők.

Példának okáért csak a mezőgazdasági alkalmazáson belül az automata repülők a terményállapot felmérésén túl akár permetezésben is segíthetnek. Fontos előrelépés, hogy a nagy hatótávolságú drónokkal könnyebbé vált a veszélyes területeken a túlélők felkutatása és az életmentés is, de ipari területen, a bányászatban vagy akár a régészetben is nagyon jól hasznosíthatóak ezek a szerkezetek.

Ami közös ezekben a felhasználási módokban, hogy többnyire olyan helyen kerülnek bevetésre a készülékek, ahová emberek csak nehezen, vagy nagy veszélynek kitéve juthatnának el, vagy gazdaságilag jobban megéri gépekkel végeztetni a munkát.

Hazai körkép

Kakucsi-Csernák Zoltán szerint Magyarországon nagyjából 15-30 ezer drón lehet forgalomban (és ebbe beletartoznak az úgynevezett „játék” kategóriába tartozó kis hatótávolságú modellek is), valamint körülbelül 300 olyan pilóta van, aki profi módon képes vezérelni ezeket a szerkezeteket. Mivel ez a szám csak tovább növekedhet, így mindenképpen olyan előírásokra lenne szükség, ami életszerűen, rugalmasan, a technológia adottságait figyelembe véve szabályozza ezt a területet.

További érdekességekért hallgassa meg a teljes interjút!