Hogyan profitálhatunk az okos fedélzeti technológiákból?

Kapcsolódó cikkek

Hogyan profitálhatunk az okos fedélzeti technológiákból?

Hogyan profitálhatunk az okos fedélzeti technológiákból?

IoT Podcast

2 perc

A logisztika ugyan kissé megtorpant tavaly tavasszal, de azután erőre kapott. Az is a hazai járványhelyzet jellemzője, hogy a nagyvárosok utcáin az ingyenes parkolás mellett a kisebb furgonok, csomagszállító járművek is nagyobb számban megfordulnak. Nagyon nem mindegy, hogy egy ilyen vállalkozás sofőrjei hogyan nyomják a gázpedált, mennyi üzemanyagot égetnek el. Egy magyar cég a többi között ebben is segít: monitorozza a járműveket, ami támogatja a sofőrök és a flottaüzemeltetők munkáját.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A Secret Control GPS Kft. csaknem 25 éve foglalkozik logisztikai és vagyonvédelmi szolgáltatásokkal, illetve ezeknek az értékesítésével. Jelenleg mintegy 70 ezer autót kezelnek – az útdíj-bevallásokon át az alap logisztikai szolgáltatásokon keresztül az autó- és értékvédelemig – mondta Cserép Gergely kereskedelmi igazgató a Trend FM műsorában.

Fuvarozó cégek és flottakezelők az elsődleges ügyfeleik. A személyautó-flották esetében az automatizáció az egyik legfontosabb elvárás. A lízingcégeknek például nagyon fontos, hogy az autók check engine-nel futnak-e, vagy hogy mennyi a tényleges futásteljesítményük.

A megoldás lényege, hogy ha a motorral valamilyen gond van, akkor kigyullad egy erre figyelmeztető lámpa, és ekkor be kell vinni a járművet a szervizbe. Nem engedi a rendszer, hogy a sofőr még napokig használja a gépkocsit, ami egyébként exponenciálisan megemelhetné a javítási költségeket.

A flottakezelő is időben értesül a hibáról, és arról, hogy mentésre vagy csereautó biztosítására van-e szükség. Ugyanúgy fontos elvárás a havi kilométeradatok automatikus küldése, amivel mind a flottakezelő, mind a sofőr számára egyszerűbbé válik a mindennapi szolgáltatás használata.

Automatikus, digitális adminisztráció – gombnyomásra

A cég szolgáltatásai között szerepel egy saját alkalmazás, amelynek segítségével elvégezhető a többi között a sofőrazonosítás, ezzel a flottás használatnál sok idő nyerhető. Az applikációval könnyen elindítható és leállítható a fizetős parkolás is. Az app ugyanis jelzi, ha fizetős zónába ért a sofőr, és felkínálja az elszámolás elindítását, de azt is érzékeli, ha a gépkocsi újra elindult, ekkor pedig leállítja a parkolást automatikusan.

A mobilalkalmazás segítségével megvásárolhatók az e-matricák a hazai fizetős útszakaszokra. A szolgáltatás időpont-foglalási lehetőséget is biztosít a szervizekbe, de a rendszerben bármikor megtekinthető a gépjármű aktuális állapota, helyzete, valamint kezelhetőek az e-menetlevelek, és a céges-magánút elkülönítések is lényegesen egyszerűbben kezelhetőek.

Fuvarozás okosan

A logisztikai piacon az elmúlt években különösen nagy lett a verseny, a kereskedelmi igazgató szerint az automatizáció és a költségek átláthatóvá tétele az, amivel igazán ki lehet tűnni.

Jelen helyezetben a legtöbb fuvarozó számára kínált GPS-alapú megoldások utólagosan értékelődnek ki. A hónap végén a cégvezető (vagy erre a feladatra kijelölt személy) értékeli az adott időszak teljesítményét, illetve a költségeket is.

A Secret Control GPS Kft. Colibri nevű rendszere mindezt automatikusan teszi, úgy hogy a sofőr vezetési stílusát nem kiértékeli, hanem megváltoztatja. A megváltoztatott stílust pedig automatikusan és folyamatosan visszajelzi a sofőr – és a kijelölt személy számára –, ezáltal a logisztikai vezető valódi és teljesen automatikus kontrollt tud gyakorolni a költségei felett. Így nagyságrendekkel csökkenthető az elégedett üzemanyag és a jármű kopása, ami az eddigi tapasztalatok alapján unikális megoldás a hazai logisztikai piacon.

További részletekért hallgassa meg az IoT Zóna műsorát, amelyben arról is szó volt, hogy az önvezetés milyen új lehetőségeket hozhat a jövőben a fuvarozás területén.