Időkép: viharos fejlesztések – már az okosórákon is

Időkép: viharos fejlesztések – már az okosórákon is

Időkép: viharos fejlesztések – már az okosórákon is

IoT Podcast

22 perc

A népszerű, időjárással foglalkozó oldal már nemcsak a weben, illetve a mobilos alkalmazásokon keresztül, hanem az Android Wear okosórákon is elérhető.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A technológia fejlődése az iPhone 2007-es megjelenése óta látványosan felgyorsult. Az Időkép 2010-ben jelent meg az első mobilos applikációjával. A kezdeti tapasztalatok alapján két évvel később kifejlesztették az app új generációs változatát, melyet az androidos telefonokról 1,2 millió felhasználó töltött le, és az App Store esetében is közel van a 200 ezres letöltés. Szente-Varga Bálint alapító-tulajdonos szerint az egyik legnagyobb kihívást az jelentette, hogy miként ültessék át az eredetileg asztali számítógépekre optimalizált tartalmat egy teljesen új környezetbe.

Az Időkép.hu januárban ünnepelte a 11. „születésnapját”. Tavaly öt napon is a leglátogatottabb domain volt. A meteorológiai oldal látogatottsága nem meglepő, hogy rossz időjárás esetén kiugró mértékben megemelkedik.Milyen idő várható?

– Míg a PC-ken az átlagos felhasználó jórészt csak reggel és este ellenőrzi a várható időjárást, addig a mobilokon naponta 7-9 alkalommal kérik le a friss adatokat.

– Az is látványos különbség, hogy az asztali gépeknél ülők akár 40-50 másodpercet is hajlandóak arra áldozni, hogy végignézzék az előrejelzéseket, a telefonokon viszont ez az idő 5-10 másodpercre rövidül.

– Ehhez képest az okosórák jellemzői a még gyakoribb tartalomkérések, és a még rövidebb, akár néhány másodperces információfogyasztásra szánt idő. Épp ezért nagyon fontos, hogy a tervezők az óra felületén rendkívül gyorsan és könnyen áttekinthető módon emeljék ki a legfontosabb adatokat.

Szente-Varga Bálint az M2M Zóna műsorban arra is kitért, hogy a felhasználói szokások is jelentős átalakuláson mentek keresztül, és mára egyre kevésbé jellemző a „poll” típusú tartalomfogyasztás. Ennek lényege, hogy a felhasználó indítja el az információ lekérését, de napjainkban már az az elvárás, hogy a telefon vagy óra magától értesítse a tulajdonost a közelgő viharról, illetve a szélsőséges időjárásról.

Az Időkép egyik erőssége, hogy az applikációját is úgy tervezték meg, hogy nagy felbontású radarképen is nyomon követhető az időjárás alakulása. Továbbá erre épül egy másik szolgáltatásuk is, amely lehetővé teszi, hogy a telefon lokációja alapján valós idejű figyelmeztetést küldjenek.

Hallgassa meg a teljes műsort!