Így is okosabbá teheti az autóját

Így is okosabbá teheti az autóját

Így is okosabbá teheti az autóját

IoT Podcast

22 perc

Az M2M Zóna adásaiban már sok szó esett olyan járművekről, amelyek beépített rendszerekkel csatlakoznak az internethez, és képesek kényelmi megoldásokra is. Nem szabad elfelejteni azonban azt sem, hogy a „felokosítás” első lépéseként elég lehet akár a telefon csatlakoztatása a fedélzeti rendszerhez.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az autók fedélzeti rendszerei most már többnyire nem zártak, így külső forrásokból – akár okostelefonról – különböző adatokat is megkaphatnak. De az ma még korántsem mindegy, hogy milyen mobilkészülékről és milyen csatlakoztatási módszerről van szó.

Bluetooth

Ez az egyik legszélesebb körben elérhető csatlakozási szabvány. Bluetooth-on keresztül nagyon sok mindent lehet ma már megosztani a kocsival: a telefonhívások kihangosítása a legismertebb, de zenét is küldhetünk a kis hatótávolságú rádiós kapcsolaton keresztül, sőt egyes alkalmazások segítségével akár a névjegyzék, szöveges üzenetek átküldése is lehetséges.

Problémás viszont ezzel a megoldással, hogy korlátozottan irányítható az autó rendszerén keresztül: legfeljebb a hangerő szabályozására vagy az albumon belüli léptetésre van lehetőség, de bonyolultabb műveletek többnyire csak a telefonon keresztül irányíthatóak.

Apple CarPlay

Az Apple megoldása már jóval többre képes. A Carplay-nél ugyan kábelen keresztül csatlakozik a telefon, viszont külön alkalmazás segítségével egy komplett iOS-kezelőfelület jelenik meg az autó  – érintőkijelzős, Carplay-kompatibilis – középkonzolján.

Számos szolgáltatás érhető el: így például navigáció, névjegyzék, sms-ek, többféle zenelejátszó (iTunes, Spotify, TuneIn), valamint kommunikációs alkalmazások. A rendszer jól működik az iPhone-ok több generációjával, viszont értelemszerűen az androidos felhasználóknak ez nem nyújt segítséget.

A Trend FM műsorában az Android Auto és a MirrorLink szabványokról is szó volt. A teljes műsort itt hallgathatja vissza, a műsorvezetők: Khell Bogdán és Bodnár Csaba.