Így navigálja a látássérülteket az okosszemüveg

Kapcsolódó cikkek

Így navigálja a látássérülteket az okosszemüveg

Így navigálja a látássérülteket az okosszemüveg

IoT Podcast

1 perc

Imre Krisztián ötlete és projektje nyerte az EU Üzleti Csúcstalálkozóján „Az év innovátora” díjat, ami azon túl, hogy hatalmas elismerés, egy fontos állomás a startup életében.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Csak Európában több tízmillió embert érinthet a súlyos látásromlás problémája, a fejlesztésben komoly üzleti potenciál van, nem beszélve arról, hogy rengeteg ember élete lehet könnyebb.

Imre Krisztián az innovációs díjat az EVA megálmodásával érdemelte ki. Ez egy olyan, gépi látást alkalmazó, kamerával és szenzorokkal felszerelt okosszemüveg, amely a vakok és gyengénlátók beltéri és kültéri mobilitását segíti.

„A fejlesztés során három részre osztottuk a mobilitással kapcsolatos problémákat, amivel egy látássérültnek meg kell küzdenie. Egyik terület a navigáció és az orientáció. Bár erre egy telefonos GPS-es alkalmazás is jó lehetne, de a gyengénlátók más típusú, jóval sűrűbb információt várnak, illetve a zárt terekben is fontos számukra ez a funkció. A második problémakör az akadályok detektálása. A fehér bot ugyan segít ebben, de például a fejmagasságban belógó dolgok ellen nem véd meg. A harmadik részt pedig azok az akadályok jelentik, amelyek a látók számára nem azok, ilyenek lehetnek az ajtók, lépcsők és mozgólépcsők is” – sorolta a Trend FM műsorában az ötletgazda-fejlesztő.

További részletekért hallgassa meg az M2M Zóna adását, amelyben arról is szó lesz, hogy még körülbelül további két évre van szükség ahhoz, hogy piaci forgalomba kerüljön az intelligens szemüveg.