Így tenné okossá az otthonokat a Panasonic

Kapcsolódó cikkek

Így tenné okossá az otthonokat a Panasonic

Így tenné okossá az otthonokat a Panasonic

IoT Podcast

24 perc

Az elmúlt években a Zigbee és a Z-wave szabványok kerültek előtérbe, de természetesen helyet követel magának a Wi-Fi-technológia, illetve újabban a Panasonic jóvoltából a vezeték nélküli telefonok világából ismert DECT ULE is.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az M2M Zóna oldalán is rendszeresen foglalkozunk a szabványok fontosságával. Az okosotthonok igazán népszerűvé válásához egyebek közt egységes kommunikációs platformra is szükség van, hiszen enélkül a vásárlók nem lehetnek biztosak abban, hogy a megvásárolt eszközeik kompatibilisek lesznek egymással.

A Trend FM műsorában Vidák Dániel, a Panasonic üzletfejlesztési menedzsere végigvette a DECT ULE főbb előnyeit a hagyományos rendszerekhez képest. A platform egyik legfontosabb tulajdonsága a hatótáv: nyílt felszínen akár 300 méter távolságban is működhetnek az eszközök, ami nagyjából a duplája annak, amit Wi-Fivel el lehet érni. Ezen kívül érdemes megjegyezni, hogy az elnevezésben látható ULE az Ultra Low Energy rövidítése. A japán mérnökök tesztjei alapján a rendszer jóval alacsonyabb áramfogyasztással működik, mint a Wi-Fi-technológiára épülő hálózatok.

A szakember azt is kiemelte, hogy megoldásuk más hálózatokhoz képest eltérő frekvencián kommunikál, így az interferencia is minimálisra csökkenthető. „Míg egy Bluetooth-os rendszert bezavarhat egy rádiós walkie-talkie vagy akár egy mikrohullámú sütő is, addig az 1,9 GHz-en működő DECT ULE hasonló bezavarások nélkül képes üzemelni” – fejtette ki Vidák Dániel.

Bár a központi egységből és kiegészítőkből álló termékpaletta egyelőre csak 12 különböző eszközből áll, de a cég gyártásfejlesztési osztályán egyre több smart home készülék fejlesztésével is foglalkoznak. Ezen kívül a japán vállalat is a különböző együttműködésekre helyezné a hangsúlyt, és ilyen formában is bővítené az okosotthon-rendszert.

Az, hogy mit hoz a jövő a szabványok területén, arra most még nehéz választ adni. Idővel valószínűleg vagy a piac nyomásaira, vagy jogi hatásra kiemelkedik majd egy egységes szabvány, addig azonban úgy tűnik, nyitott a verseny, és korábban az okosotthonok területén nem használatos kommunikációs technológiák is beléphetnek a piacra.

A teljes interjút itt hallgathatja meg: