Ilyen lesz a rádiózás jövője?

Ilyen lesz a rádiózás jövője?

Ilyen lesz a rádiózás jövője?

IoT Podcast

22 perc

A Radeeo egyetlen alkalmazásba gyűjtené a rádióadók online streaming csatornáit és a műsorok, műsorkészítők részletes adatait. A startup nemcsak a hallgatók számára kínálna kényelmesebb megoldást, hanem a rádiók esetében is alkalmazná az online felületeken már bizonyított mérési metódusokat a hallgatottsági szokások elemzéséhez.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

„A rádióhallgatás sokak számára még mindig egy elavult, analóg technológiának tűnik. Bár az AM/FM rádióvevők valóban analóg alapokon működnek (legalábbis nálunk még), maga a sugárzás technológiája már régóta teljesen digitális. Ha a jövőben a hallgatottság mérése is digitálisan, az interneten keresztül történne, optimalizálhatóbb lenne a műsorszerkesztés is” – összegezte az M2M Zóna műsorában Fekete Gábor, a Radeeo alapítója.

Az élő rádió sikere már több mint 100 éve töretlen, az embereknek még mindig nagy százaléka rádiózik: a reggeli készülődésnél, munkába menet, az autóban, munka közben vagy úton hazafelé. Egy ideje már népszerű az online rádióhallgatás is – például a munkahelyi számítógépen, és az okostelefonok is áttörést hozhatnak ezen a területen.

Fontos kiemelni, hogy a rádiózás világszerte főleg a 25+ korosztály körében népszerű. A fiatalabbak inkább az olyan algoritmuson alapuló zeneszolgáltatásokat választják, mint például a Spotify vagy a Deezer, de még mindig százmilliók számára megnyugtató az a tény, hogy van valahol egy csapat, akik az adott csatorna arculatáért és „hangjáért” felelnek.

Rádiós napló helyett…

Fekete Gábor az interjúban elmondta: annak ellenére, hogy a műsorok készítése, szerkesztése és sugárzása már szinte kizárólagosan digitálisan történik, az analóg vevőkészülékek miatt a hallgatottságmérés még mindig nehézkes és pontatlan. A Radeeo ezzel szemben sokkal pontosabb méréseket és részletes analitikát ígér. Mivel a weblap összegyűjti a rádiók streaming szolgáltatását, így a felhasználók szokásait (természetesen anonim módon) folyamatosan tudják majd követni.

A tervek szerint a Radeeo okostelefonos applikációja idén tavasztól érhető el.Mindez olyan kutatások készítését teszi lehetővé, amelyekben másodpercre pontosan látszik, hogy a különböző felhasználók mikor kapcsoltak el egy adott műsorról, hol folytatták a rádiózást. A pontos mérésnek köszönhetően sokkal jobban követhető, hogy milyen műsorok népszerűek, és melyekről kapcsolnak el tömegesen a hallgatók. Ez alapján a rádiók átalakíthatják a műsorstruktúrát, ráadásul sokkal hatékonyabban értékesíthetik a bizonyítottan népszerű sávokban a reklámhelyeket.

Nemcsak a szolgáltatóknak kedvez azonban az online rádiózás, hiszen a hallgatóknak arra is lehetősége lesz, hogy a különböző hazai és külföldi rádiócsatornák kínálata alapján egyéni műsorstruktúrát állítsanak össze, ahol az alkalmazás (ha a felhasználó úgy dönt) automatikusan kapcsol a csatornák és műsorok között.

További részletekért hallgassa meg az interjút!