Intelligens otthon – kényelem felsőfokon

Intelligens otthon – kényelem felsőfokon

Intelligens otthon – kényelem felsőfokon

IoT Podcast

19 perc

Mi is pontosan az okos otthon? Milyen hétköznapi lehetőségeket rejt magában? Megvalósítható-e ez Magyarországon?

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az intelligens otthon sokkal többet jelent annál, mint hogy elektronikusan vezérelhetőek a házban lévő eszközök. A rendszer magja egy központi vezérlő egység, amely csatlakozik az internetre, és a beépített szenzorok, mérők, kapcsolók segítségével pontosan nyomon követi, hogy mi történik a teljes ingatlanban. Sőt, ezeket az okos eszközöket távolról is – okostelefonnal, tablettel vagy akár a munkahelyi számítógépén keresztül – online vezérelheti.

A WM Rendszerház ügyvezetője szerint az okos otthonoknál a cél az, hogy a rendszer önműködő legyen. Tehát például a tulajdonosnak ne kelljen az ideális hőmérséklet beállításával foglalkoznia, ezt a ház önállóan is be tudja állítani az adott környezeti hatásoknak megfelelően.

„Az ilyen rendszereket kizárólag szakemberek tudják telepíteni” – emelte ki Kormos Béla, aki hozzátette: az okos otthon megoldás leginkább az új épületeknél tud működni, abban az esetben, ha ennek megfelelően tervezik meg az adott ingatlant.

Mit tudnak még az intelligens otthonok?

Okosan gazdálkodnak az energiával
A smart home megoldások kényelmesebbé tehetik az életét, és a rohanó világban nagy segítség lehet, hogy jelentős időmegtakarítást érhet el általuk – például a távvezérlésnek köszönhetően. De az okos otthon koncepciójában szintén megjelenik az energiatudatosság, a fogyasztás optimalizálása, így – nem mellékesen – az energiaszámlák lefaragása is.

A távriasztás alapvető funkciónak számít
Ha a tulajdonos – munkába menet, elutazásnál – elfelejti élesíteni a riasztót, akkor sem kell visszafordulnia. Az intelligens rendszereknél a legtöbb esetben okostelefonos alkalmazáson keresztül ezt utólag is beállíthatja. A távvezérlés ugyanígy vonatkozik a hűtés-fűtésre, a világításra, a biztonsági kamerára, de még akár a mosógépre, a gáztűzhelyre vagy a kávéfőzőre is.

Hallgassa meg az M2M Zóna műsorát!