Ipar 4.0: teljesen átformálja az üzleti modelleket az IoT

Kapcsolódó cikkek

Ipar 4.0: teljesen átformálja az üzleti modelleket az IoT

Ipar 4.0: teljesen átformálja az üzleti modelleket az IoT

IoT Podcast

23 perc

A gyártók közül sokan először csak néhány újabb funkció miatt látják el internetkapcsolattal a terméküket, ám gyakran kiderül, hogy az IoT felé való nyitás alapjaiban forgatja fel az üzleti modelljüket. Ráadásul a Dolgok Internete új szegmenseket és jelentős bevételi lehetőségeket is megnyithat az innovatív cégek számára.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Amikor az Internet of Things szóba kerül, akkor általában a mellette érvelők a legkézenfekvőbb hasznokat emelik ki. Így például azt hangsúlyozzák, hogy az adatgyűjtésnek köszönhetően minden berendezés hatékonyabban tud működni, amivel jelentős megtakarításra tehet szert a cég. Azonban ennél sokkal fontosabb, hogy az eszközök internet- vagy Bluetooth-kapcsolata látványosan átalakíthatja a cégek működését vagy célpiacát. A részletekről Kovács Krisztián, a Silicon Labs budapesti mérnökirodájának vezetője beszélt az M2M Zóna rádióműsorban.

Okostelefonnal vezérelhető fúró

A szakember példaként említett egy gyártót, amely barkácsgépek gyártásával foglalkozik. A biztonság garantálásának érdekében újításként Bluetooth-kapcsolattal szerelték fel a fúróikat, így vezérlésük okostelefon és biztonsági kód segítségével biztosítható. Ezzel pedig könnyebben kivitelezhető, hogy az építkezéseken a munkások csak azokat a gépeket használhassák, amelyekre jogosultak. A megoldás másik előnye, hogy a berendezéseket nem érdemes elvinni az építési területről, mivel a kódok csupán 24 órás időintervallumra biztosítják az eszközök működését.

A gyártócég időközben újabb területen profitált az okostechnológiából. A Bluetooth-kapcsolatnak köszönhetően ugyanis testreszabható és programozható, hogy az adott szerkezet milyen fordulatszámmal, nyomatékkal működjön, nem szükséges ehhez egy nyomásérzékeny kapcsoló. Ez a fejlesztés például rendkívül hasznos a napelemeket telepítő cégek esetében, amelyeknek munkájuk során kiemelten fontos a helyes nyomatékprofil használata. Ellenkező esetben olyan mikrorepedések keletkezhetnek az elemek felületén, melyeket átadáskor még nehéz észrevenni, néhány hónapon belül azonban jelentős hatékonyságvesztést okoznak.

Mivel a csavarbehajtók gyártója a technológiai megoldással garantálni tudta, hogy minden egyes eszközük minden gombnyomásra pontosan ugyanolyan nyomatékot használ, így megnyertek egy fontos tendert. A telepítőcég jól járt az IoT-megoldással, hiszen elkerülte a kockázatokat a telepítés során, a fúrógyártó előtt új piaci szegmens nyílt meg, a biztosító pedig új, költséghatékonyabb konstrukciókat dolgozhatott ki a napelemekre. Jól látszik tehát, hogy egyetlen hagyományos eszköz „felokosítása” hány cég működését változtatta meg. Számtalan hasonló példát lehet hozni akár az asztma elleni inhalátorok vagy az autóipar esetén is – foglalta össze Kovács Krisztián.

További üzleti és technológiai érdekességekért hallgassa meg a teljes beszélgetést!