Különleges kihívás: 80 nap alatt a Föld körül e-járművekkel

Különleges kihívás: 80 nap alatt a Föld körül e-járművekkel

Különleges kihívás: 80 nap alatt a Föld körül e-járművekkel

IoT Podcast

23 perc

Az evopro képviseli hazánkat a 80edays nemzetközi kihíváson. A Föld körüli út célja annak bebizonyítása, hogy az elektromobilitás már nemcsak futurisztikus elképzelés, hanem a jelen része.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

2012-ben a főszervező, a spanyol Rafael de Mestre egy elektromos autóval utazta körbe a bolygót. Idén több csapat is elindult ugyanezen az útvonalon, hogy megmutassák, az egész világon kiépített annyira már az áramhálózat, hogy ezt a távot színtisztán elektromos meghajtású járművekkel is meg tudják tenni.

Az M2M Zóna rádióműsorban Helmich József, az elektromos buszokat is fejlesztő evopro cégcsoport marketingvezetője, a magyar csapat tagja beszélt a részletekről.

Nézze meg, hogy hol tartanak éppen a csapatok! 80edays.com, facebook.com/80edaysAz igazi kihívás

Helmich József a Trend FM műsorában a verseny előtt elmondta: arra számít, hogy kevésbé jelent majd gondot az útminőség. Az európai és amerikai szakaszon értelemszerűen jól kiépített az úthálózat, de a kínai, kazah, orosz és kelet-európai területeken is már olyan jó ütemben halad az útépítés, hogy ezzel kevésbé lesz gondjuk.

Nagyobb feladatot jelenthet szerinte az, hogy miként találnak majd mindig megfelelő töltőállomást. A legtöbb e-autó olyan belső áramforrással rendelkezik, amelyet könnyű feltölteni egyszerű áramvételezési helyekről is egy átalakító kábellel, azonban az általuk is használt busznak háromfázisú ipari áramra van szüksége.

Az evopro járműve korábban több nemzetközi díjat is kapott. Tavasszal például a busz „saját lábán” négy nap alatt gurult el Budapestről a párizsi szakkiállításra. Ezen az úton még egy teljes töltőállomást szállítottak magukkal, a mostani versenyre viszont kifejlesztettek egy olyan átalakítót, amellyel autós töltőkről is feltölthető a hatalmas akkumulátor.

Földön, vízen

A különleges Föld körüli út Barcelonából indult június 16-án. Innen Lisszabonba indultak, ahonnan az Atlanti-óceánon való átrepülés vagy áthajózás után a kanadai Halifaxba érkeztek. Az Egyesült Államokat keletről nyugatra szelik át, végül Los Angelesben szállnak ismét repülőre, amely a kínai Kantonig viszi őket. Innen Kínán, Kazahsztánon, Oroszországon és több európai országon keresztül ismét a kiindulópontba, Barcelonába érkeznek.