Laborpontosságú eredmény érhető el az okos-vércukormérővel

Kapcsolódó cikkek

Laborpontosságú eredmény érhető el az okos-vércukormérővel

Laborpontosságú eredmény érhető el az okos-vércukormérővel

IoT Podcast

3 perc

Elsősorban a telemedicinás, vagyis a „távgyógyítást” elősegítő eszközökkel foglalkozó startupok száma nőtt meg jelentős mértékben a járvány hatására. Ezzel a területtel foglalkozik a 77 Elektronika Kft. is, amely emellett leginkább az okos-vércukormérő készülékeivel hívja fel magára a figyelmet. A vállalat fejlesztési osztályának igazgatóhelyettese azt mondta: elképesztő fejlődésen ment keresztül a méréstechnológia, ma már a páciensek által viselhető eszközök szinte laboratóriumi pontosságú eredményeket tudnak szolgálni.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Fontos azonban kiemelni, hogy az intelligens vércukormérők esetén is alapvetően önellenőrzésre szolgáló – nem pedig diagnosztikai – eszközökről van szó, amelyek nem helyettesítik a laboratóriumi vizsgálatokat. Ugyanakkor ezek olyan csúcstechnológiás fejlesztéseket jelentenek, amelyek nagyon pontos, precíz mérést tesznek lehetővé. Ez pedig nemcsak a felhasználóknak, hanem adott esetben például a mentőknek is sokat segíthet.

A hazai cég ennek jegyében már több alkalommal is adományozott okoskészülékeiből az Országos Mentőszolgálat alapítványának. A szervezettel egyébként is sűrűn szoktak egyeztetni, hogy mire is van éppen szükségük. Ezekből a konzultációkból pedig akár a piaci igényekre is kölcsönösen fény derülhet.

A vércukormérés technológiai evolúciója

A 77 Elektronika nem most kezdte el a kapcsolódó fejlesztéseket, a vércukormérés ugyanis már az 1980-as évek második felétől fókuszban van náluk. Akkor még optikai méréstechnológiáról volt szó, az azóta eltelt évek, évtizedek során viszont már egyre precízebb gyártástechnológiákat lehetett elérni. Nem beszélve a tudományos környezet változásáról, amely lehetővé tette az elektrokémiai méréstechnológiára való áttérést – fejtette ki Szabó Barnabás.

„A mai szenzoros vércukormérő-csíkon található elektródák, a benne lévő kémiai anyagok, valamint a lezajló folyamatok, kapillárisok kialakítása is segíti a pontos mérést. Továbbá a miniatürizálás, illetve az új anyagok is szerepet játszanak abban, hogy egyre kisebb méretben hozzunk létre olyan méréstechnológiákat, pontosságot, ismétlőképességet, ami gyakorlatilag akár egy kézi eszközben is lehetővé teszi a nagyobb készülékek méréstechnológiájának integrálását” – részletezte a fejlesztési osztály igazgatóhelyettese.

Ugyanakkor a technológiai fejlettség miatt ma már nem elsősorban a miniatürizálás a cél, hanem – az okostelefonokhoz hasonlóan – a felhasználói élmény növelése.

Az például nagyon fontos a vércukormérőknél, hogy a kijelzett érték és a kijelzőn megjelenő többi adat jól látható legyen. Továbbá nem az a cél, hogy egy hivalkodó mérőt adjanak a felhasználó vagy a páciens kezébe, hanem az, hogy biztonsággal és egyszerűen lehessen kezelni az eszközt, és az megfelelő mérési eredményt mutasson.

Nemzetközi együttműködések

Természetesen a piaci igények felmérése is kiemelt szerepet kap a cég életében, illetve nemzetközi, multinacionális partnerekkel is együttműködnek, az ő nevük alatt is fejlesztenek, valamint gyártanak termékeket.

A magyarországi fejlesztési piacra kitérve Szabó Barnabás elmondta, sok innovatív itthoni ötlettel lehet találkozni, de még viszonylag kevés orvostechnikai vállalkozás működik hazánkban. „Azt viszont el lehet mondani, hogy többüknek sikerült külföldön is megállnia a helyét és külföldi partnerekkel együtt dolgozni” – tette hozzá.

A koronavírus-világjárvány kevés pozitív hozadéka közé tartozik, hogy új egészségügyi startupok is erőteljesebben megjelentek a piacon. Új technológiák, új eszközök születtek, ugyanakkor ezek azért még nem feltétlenül felhasználóérettek. Ebből is látszik, hogy az orvostechnikai ipar a lassabban működő, változó területek közé tartozik. A telemedicinára viszont mindez nem feltétlenül igaz, a 77 Elektronika is előrukkolt új rendszerrel.

Ugyanakkor érdekes, hogy ingyenesen elérhető megoldásukat egyelőre még kevesebben veszik igénybe. Ahogyan az igazgatóhelyettes fogalmazott, hosszú még az út, hogy mindez ténylegesen is elterjedt legyen, amihez pedig mind a felhasználók – akik egyben páciensek is –, mind az orvosok nyitottságára szükség van.