M2M élesben

M2M élesben

M2M élesben

IoT Podcast

16 perc

Vezetési stílustól függő autóbiztosítás, távolról irányított állatetetés, intelligens utcai szemetesek – a gépek közötti kommunikáció segítségével mindez már nem a jövő zenéje.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A Vodafone az utóbbi években több olyan nemzetközi fejlesztésben is részt vett, amely az M2M-hez, vagyis a machine-to-machine technológiához kapcsolódik. Az egyik újítás például az autóbiztosítások piacát rendezheti át. A fejlesztés lényege, hogy olyan eszközt szerelnek a járműbe, amely nyomon követi a sofőr vezetési szokásait, a kocsi sebességét, a hirtelen fékezéseket. A biztosítók pedig a mért adatok alapján állapíthatják meg a tarifát, és adhatnak kedvezményeket a biztonságosabban vezető autósoknak.

Az M2M-megoldások mögötti szolgáltatás a Vodafone hálózatában már Magyarországon is elérhető.A közlekedési vállalatok is sokat nyerhetnek az M2M révén. „Hollandiában például 1500 buszt szereltek fel nyomkövetővel. A beérkező adatokat egy pontozásos rendszerben értékelték, ennek köszönhetően a közlekedési cég 5 százalékkal tudta csökkenteni üzemanyagköltségeit” – említett egy újabb külföldi példát Ofner Dániel, a Vodafone M2M és értéknövelt szolgáltatások értékesítési vezetője.

A mezőgazdaságban is kézzel fogható előnyt jelenthet a gépek közötti kommunikáció. Írországban például kifejlesztettek egy olyan takarmánykeverő- és kiosztó rendszert, amelyet akár a világ másik pontjáról is lehet irányítani. A megoldásnak köszönhetően a tejhozam és a takarmányozás hatékonysága is jelentősen nőtt.

Intelligens szemetes és vészjelzéseket leadó csatornahálózat – ez is valósággá vált a Vodafone fejlesztései révén. A szolgáltató Hollandiában részt vett például egy olyan programban, amely során 6 ezer hulladékgyűjtőt szereltek fel érzékelővel. A szenzorok azt figyelik, hogy a kuka mennyire telt meg, de azt is rögzítik, ha nyitva maradt a teteje. A hulladékszállító cégek így pontos adatokat kapnak arról, hogy mikor kell kiüríteni a szemeteseket, amivel a benzinköltségeiken is spórolnak.

További érdekességekért hallgassa meg az M2M Zóna műsorát!