M2M-et a traktorokba is!

M2M-et a traktorokba is!

M2M-et a traktorokba is!

IoT Podcast

16 perc

Ki gondolná, hogy Magyarországon sokkal elterjedtebb a mezőgazdasági flottakövetés, mint a szomszédos Ausztriában?

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az Agrárin Kft. ügyvezető igazgatója többi között erre is felhívta a figyelmet a Gazdasági Rádió M2M Zóna című műsorában. Mátrai Zoltán elmondta, hogy a mezőgazdaságban elsősorban három területen jellemző a machine-to-machine eszközök használata: ezek a flottakövetés, a GPS-es helymeghatározás és a meteorológia.

Tudta, hogy a sorvezető GPS pontossága akár 2 centiméter is lehet, míg ez az érték az autós navigációban körülbelül 30 méter?A flottakövetés kezdete nagyjából 25 évre nyúlik vissza. A technológia áttörést jól mutatja, hogy míg régen adatkártyára gyűjtötték a mérési eredményeket (és ezeket csak utólag tudták elemezni), addig ma már a beépített SIM kártyák és a mobil hálózat segítségével a valós idejű követés és a távvezérlés alapvető funkcióknak számítanak. Az Agrárin Kft. a Vodafone hálózatán keresztül gyűjti a járműveiről az adatokat.

Mindent mérnek!

A traktorok, munkagépek esetében a flottakövetés sokkal részletesebb adatgyűjtést jelent, mint ami a céges autóknál jellemző. A szenzorok nemcsak az útvonalat követik az utakon és szántóföldeken, hanem azt is figyelik, hogy milyen fordulatszámon, milyen erővel működik a gép. A munkaszenzorok a különböző szelepek, eszközök működését is követik. Például azt is lehet távolról – akár okostelefonról követni –, hogy a gabonafelhordó éppen be van-e kapcsolva.

Az online adatgyűjtés és a gyors visszacsatolás hatalmas segítség a szerviz során is, hiszen a gazdálkodó azonnal értesülhet róla, ha bármelyik gép leáll a földeken.

További érdekességekért hallgassa meg az M2M Zóna műsorát!