M2M: itt az újabb technológiai forradalom

M2M: itt az újabb technológiai forradalom

M2M: itt az újabb technológiai forradalom

IoT Podcast

24 perc

Észre sem vesszük, de fokozatosan beépül az életünkbe a gépek közötti kommunikáció, a machine-to-machine. Bár a hűtőnk még nem küld sms-t, ha elfogyott a tej, de a pénztárgépekben, a taxikban vagy az ipari szektorban lévő több tízezer SIM kártya jól érzékelteti, hogy az M2M már ma is a mindennapok része – Magyarországon is.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Király István, a Vodafone vállalati szolgáltatások üzletágának vezérigazgató-helyettese a Gazdasági Rádió Nap vendége című műsorában az alábbi távközlési trendeket emelte ki:

  • Az ügyfél egyre több szolgáltatást vár el egyre kevesebb díjért.
  • Növekszik az adat iránti igény – elsősorban a mobileszközökön. Részben emiatt is szükségesek a 4G-fejlesztések.
  • A vállalati ügyfelek konvergens igényeket támasztanak: egyre inkább elvárják, hogy a vezetékes és mobilszolgáltatások közt összhang legyen, illetve a mobileszközön található információkat az asztali gépükön is elérjék.
  • A gépek közötti kommunikáció szerepe is erősödik.
  • Fokozódik a mobilbiztonságra való igény.

A pénzügyi válság a távközlési ágazatban is megtette hatását: 2009 vége felé, 2010 elején egy nagyobb törés következett be. Ennek egyik legszembetűnőbb eredménye, hogy a cégek telekommunikációs igényei ugyan folyamatosan növekednek, de a szolgáltatásokhoz minél kevesebb pénzért szeretnének hozzájutni. A távközlési társaságoknak emiatt komoly erőfeszítésüket kell tenniük, hogy kisebb költség mellett is minél jobban fejlesszék a hálózataikat – mondta a vezérigazgató-helyettes.

Jön a Big Data

Az utóbbi években az okostelefonokon és az egymással kommunikáló eszközökön továbbított adatmennyiség számottevően növekedett, és ez még mondhatni csak a kezdet. Király István példaként említette: ha valaki letesz ma egymás mellé egy 3G-s és egy 4G-s telefont, akkor a csatlakozási idők közötti különbség mindössze néhány tizedmásodperc lesz. Tehát azoknál a funkcióknál, amelyek jelenleg a felhasználók számára fontosak, még nem szembeötlő az eltérés. A negyedik generációs hálózatok előnyei inkább a következő években rajzolódhatnak majd ki, amikor az ügyfelek egyre több adatot továbbítanak a készülékeken.

Az innovációs hullám és a mobilalapú eszközök terjedése egyfajta társadalmi átrendeződést is beindított. Elég csak a digitális bennszülöttekre, a digitális bevándorlókra és a „lemaradókra” gondolni.

Az M2M már a spájzban van

A gép-gép kommunikációt vannak, akik egyenesen a harmadik ipari forradalomként emlegetik. Király István szerint a „forradalom” szó abban az értelemben nem túlzás és nem PR-fogás, hogy az M2M hatására erős minőségi változás következik be. Ez pedig nemcsak technológiai fejlesztéseket jelent: a berendezések hálózatba kapcsolásával és a folyamatos adatgyűjtéssel gyökeresen megváltoznak a cégek üzleti folyamatai, az ügyfélkapcsolatai és a pénzügyi elszámolási rendszere is.

Intelligens eszközök élesben

– Online kassza: a szakértő a hazai gyakorlati példák között említette a pénztárgépeket, amelyek SIM kártya segítségével továbbítják a forgalmi adatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

– Áramfogyasztás: a nagyobb iparvállalatoknál az energiafogyasztást percre pontosan ki lehet számolni – szintén a csatlakoztatott eszközöknek köszönhetően. Magyarországon az ágazatban több tízezer SIM működik, amelyek valós időben mérik, hogy a berendezések mennyire terhelik meg a villamos hálózatot. De a vízátemelő szivattyúknál is népszerű az ilyen megoldás.

– Időjárás-előrejelzés: meteorológiai előrejelzések is készíthetőek M2M-es szenzorok segítségével. Az országban több száz helyen találhatóak olyan érzékelők, amelyek folyamatosan gyűjtik az adatokat a légnyomásról, a talajnedvességről vagy a szélirányról.

– Úton a smart home felé: a magyar háztartásokban egyelőre ritkábbak az intelligens megoldások, de a riasztók esetében például egyre gyakoribb, hogy vezeték nélküli hálózaton is képesek kommunikálni.

Nemzetközi példák

– Repülés: vannak légitársaságok, amelyek a repülőgépek földi tartózkodása során SIM kártyán keresztül továbbítják az adatgyűjtők adatait, majd felszállás előtt kikapcsolják, aztán újabb földet éréskor ismét bekapcsolják azokat.

– Biztosítás: néhány mediterrán országban a biztosítók csak akkor engedik felszerelni a háztetőkre a vízmelegítőket, ha azokat nyomásmérővel is ellátták. A SIM kártyával működő készülékek ugyanis azonnal jelzik, ha túlságosan megemelkedik a nyomás a házban, és túlmelegedés vagy robbanásveszély áll fenn.