M2M-mel a Balaton körül

M2M-mel a Balaton körül

M2M-mel a Balaton körül

IoT Podcast

16 perc

A gépek közötti kommunikációra épülő M2M-technológiákat vetettek be a legkeményebb balatoni vitorlásversenyen.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A TBS Nagydíj résztvevői szeptember 26-án, pénteken 10 órakor rajtoltak Balatonfüredről, a hajósok pozícióját, útvonalát és sebességét speciális nyomkövető készülékekkel ellenőrzik.

Itt az eredmény! Sikerrel teljesítette a vitorlásversenyt a 22 hajóból álló mezőny.
Befutási sorrend:
1. Varga Lajos (Nelson) szeptember 26. 23:18 (rekordidő: 13:34 perc), 2. Fa Nándor (Fahajó) 23:34, 3. Litkey Farkas (Evopro Generali) szeptember 27. 00:01 – Nézze meg a teljes listát!
Az egyszemélyes Balaton-kerülő versenyt 2001 óta rendezik meg. A szervezők között van Fa Nándor óceáni szólóvitorlázó is, aki háromszor kerülte meg a Földet. „Ez szakmai szempontból a Balaton legnehezebb megmérettetése. Igyekeztem olyan versenyt szervezni, amely megmutatja, hogy azok a vitorlázók, akiket ez a széria kitermel, nemzetközi szinten is megállják a helyüket” – mondta a neves vitorlázó a Gazdasági Rádió M2M Zóna műsorában.

A TBS Nagydíjon kiemelt figyelmet kap a biztonság és a „fair play” betartása. A résztvevőknek kötelező viselniük egy speciális nyomkövető készüléket, amely másodpercre pontos információkat ad. A SIM kártyákat és az adatátvitelt a Vodafone biztosítja. Érdekesség, hogy az adatokat a szervezők mellett az interneten keresztül bárki figyelemmel kísérheti.

A Cason által biztosított M2M-eszközökön pánikgomb is található, amely szükség esetén – a megfelelő GPS-pozíció elküldésével – automatikusan riasztja a vízimentőket. Ez azért is kiemelkedő jelentőségű, mivel a vitorlázás 15-25 órán át tart, és a résztvevőknek éjjel is hajózniuk kell.

„Eléri a 70-et azoknak a száma, akik az évek során belekóstoltak ebbe a versenybe, és több mint húszan az összes eddigi megmérettetésen részt vettek. Az élmezőny abszolút nemzetközi tudással rendelkezik” – tette hozzá Fa Nándor.

Hallgassa meg a teljes interjút!