Mérje okosan a rezsiköltségeit!

Mérje okosan a rezsiköltségeit!

Mérje okosan a rezsiköltségeit!

IoT Podcast

16 perc

Az M2M-technológia sok esetben könnyíti meg apróságokkal a mindennapi életet, azonban számtalan olyan területe is van, amely az energiatakarékosságot erősíti. Az M2M Zóna rádióműsor vendégeként Argyelán Tibor, a Cardware Kft. műszaki igazgatója az okosmérésről beszélt.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A közműszolgáltatások M2M-alapú mérése évek óta létezik, Magyarországon ez körülbelül 3-5 éve indult el. A Cardware az első okosvízmérést biztosító rendszerét 2008-ban indította el Budapesten. Az összes közmű fogyasztását lehet „okosan” mérni (sőt már a napelemek online monitorozása is megoldható), mégis egyelőre világszerte az elektromos áramfogyasztás esetében a legelterjedtebb a smart metering.

A műszaki igazgató szerint a cégük abban különbözik a többiektől, hogy ők okosmérés alapján mérik a fűtésköltségosztók által rögzített egyéni fogyasztásokat is. Erre Magyarországon nincs más példa, de külföldön is kevesen foglalkoznak ezzel a megközelítéssel.

Ez egy online rendszer, amely a pontos, folyamatos adatgyűjtés mellett elsődleges célként a fogyasztókat energiatakarékosságra ösztönzi. A felhasználók számára a smart metering előnye, hogy folyamatosan követhetik a mért adatokat, és az információk alapján meghozhatnak olyan döntéseket, amelyekkel optimalizálhatják a fogyasztást.

Argyelán Tibor a vízfogyasztás kapcsán kiemelte: ennél a közműszolgáltatásnál az okosmérés költsége jelentősebb, mint a fűtésnél, hiszen az alacsony vízdíj miatt az óraleolvasás költségét nehezebb kigazdálkodni, mint a többi közmű esetében.

Hogyan működik az M2M-alapú vízmérés?

Adatátvitelre képes rendszerrel szerelték fel az almérőket, vagyis a lakásban található vízórákat, illetve az egyes házak főmérőjét is. Az adatok pedig a Vodafone GPRS-hálózaton keresztül kikerülnek az internetre, így az ország bármely pontjáról, éjjel-nappal ellenőrizhetőek az óraállások.