Mit tudnak az intelligens lámpaoszlopok?

Kapcsolódó cikkek

Mit tudnak az intelligens lámpaoszlopok?

Mit tudnak az intelligens lámpaoszlopok?

IoT Podcast

1 perc

Az okosvárosoknak új, innovatív megoldásokra van szükségük az épületekben, az autókban, az utakon és az utak mellett is. Íme, egy megvalósult budapesti projekt, amely megmutatja, hogy milyen többletszolgáltatásokra képes a jövő városa – például a lámpaoszlopokba épített digitális infrastruktúrának köszönhetően.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Nyár végén adták át az ELMŰ-ÉMÁSZ első, csoportba kapcsolt közvilágítási okososzlopait a IX. kerületi Lechner Ödön fasoron. A kísérleti projektben öt darab speciális, 10 méteres villanypóznát telepítettek. Az oszlopcsoporthoz az optikai internetkapcsolatot a Vodafone biztosítja.

A Trend FM műsorában Jászay Tamás, az ELMŰ vállalatfejlesztési igazgatója és Király István, a Vodafone Magyarország vállalati vezérigazgató-helyettese beszélt a projekt részleteiről.

A lámpaoszlopokba a többi között ingyen wifit, segélyhívót és elektromosautó-töltőt is beépítettek, a póznákra helyezett kijelzők pedig digitális hirdetőfelületként is funkcionálnak.

A műsorban szó volt az ötödik generációs mobilhálózatokról, az 5G-vel kapcsolatos várakozásokról, és arról is, hogy hol tart idehaza az elektromos autók szempontjából lényeges töltőállomások fejlesztése.

Hallgassa meg Szűcs Péter interjúját!