Nem csak pénzkérdés: hová tart az egészségügy?

Nem csak pénzkérdés: hová tart az egészségügy?

Nem csak pénzkérdés: hová tart az egészségügy?

IoT Podcast

18 perc

Hiába érte el a digitális világ hulláma az egészségügyet, és helyezi napról napra új alapokra az orvoslás és betegellátás meglévő gyakorlatát, még jócskán lenne tér az elektronikus fejlesztések további bővülése előtt. Többi között ez volt a konklúziója a budapesti Finn Nagykövetség, illetve a Finnagora által októberben szervezett szakmai szemináriumnak.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A találkozó résztvevői elsősorban a kommunikációs és a mobiltechnológia új felhasználási területeiről cseréltek gondolatokat, egyetértve abban, hogy az e-Health fejlesztések sikere nem pusztán pénzkérdés.

Mikola István korábbi egészségügyi miniszter alapvető problémaként emelte ki, hogy a nemzetgazdaságok fejlődése a világon sehol nem képes lépést tartani az orvoslás csillagászati léptékű megújulásával. Az is komoly kihívást jelent, hogy feloldják a szakmailag lehetséges és a gazdaságilag megengedhető konfliktusát, figyelembe véve etikai szempontokat is.

Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem professzora a szemináriumon egyebek között azt mondta, hogy a természetes szükségletek nagyon gyorsan megtalálják a piacukat. Az orvosok munkáját és a betegek ellátását segítő fejlesztések ezért a jövőben is egyre nagyobb teret nyerhetnek, amiben kulcsfontosságú szerepe van a hétköznapi használati tárgyakat hálózatba kapcsoló Dolgok Internetének. A docens ugyan elismerte, hogy nem minden innovatív ötlet és elképzelés terjed majd el a mindennapi gyakorlatban, de az egészségügyben így is egy forradalom megy végbe, amelynek egyik motorjává a gépek közötti kommunikáció válhat.

További részletekért hallgassa meg az M2M Zóna műsorát, amelyben Esko Aho volt finn miniszterelnök véleményét is meghallgathatja az eHealth kilátásairól.