Nyaralás okosan – Egyre többet segítenek a mobilok

Nyaralás okosan – Egyre többet segítenek a mobilok

Nyaralás okosan – Egyre többet segítenek a mobilok

IoT Podcast

22 perc

A felhasználók többsége már megszokta, hogy az okostelefonok és az internet segítségével hogyan teheti kényelmesebbé a mindennapokat, de sokáig külföldön erre csak kevésbé volt lehetőség. A kedvezőbb uniós roaming tarifáknak köszönhetően azonban most már érdemes ezeknek az okosmegoldásoknak is utánanézni.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az M2M Zóna adásában Bodnár Csaba és Khell Bogdán műsorvezetők beszélgettek arról, hogy a ma elérhető alkalmazások segítségével hogyan lehet megkönnyíteni a külföldi utazások, nyaralások szervezését és az ott töltött napokat is.

Navigáció magas fokon

Mára egyre kifinomultabbak lettek a tájékozódást segítő navigációs és nyomkövető alkalmazások. Sokak számára reflexszerűvé vált a Google Térkép használata bármilyen utazás során, de nem érdemes megfeledkezni a Waze-ről sem. Ez a program ugyanis akár a valós idejű forgalmi adatokat is képes megmutatni, ennek pedig nagy hasznát lehet venni egy idegen város felfedezésekor.

A mai navigációs megoldások jórészt már nem csak az autósokra gondolnak: a Google például a legtöbb nagyvárosban már beépítette rendszerébe a helyi tömegközlekedési vállalatok menetrendjeit is. Ennek köszönhetően elég ugyanúgy a kiindulási és a célpontot betáplálni, és az alkalmazás pillanatok alatt megtalálja a legkevesebb átszállással rendelkező útvonalat.

A legjobb helyek a városban

Az utazás közben megéhezett turisták az interneten is megtalálhatják a számukra ideális éttermet vagy kávézót az adott városban. Az olyan szolgáltatások, mint például a TripAdvisor vagy a FourSquare hatalmas adatbázist gyűjtenek össze az éttermekről, szálláshelyekről, amelyeket a felhasználók személyes élményeik alapján értékelhetnek. A TripAdvisor ráadásul már az éttermek körében is olyan népszerűségre tett szert, hogy a fejlesztők által kibocsátott, értékelést jelző matricákat sok helyen ki is teszik a kirakatba.

Terjednek a digitális jegyek

Mára már a legtöbb nevezetesség, múzeum vagy szórakozóhely belépőjegyei jó előre megvásárolhatóak az interneten, sőt akár ezeket ki sem kell nyomtatni. Az ellenőrzéshez fontos QR-kódokat ugyanis a szkennerek már egy kijelzőről is le tudják olvasni, így elég csak a telefont vagy néhány fejlesztésnél akár az okosórát magával vinnie a látogatónak.

A jövő valószínűleg egyre inkább arrafelé halad, hogy a nagyobb városok saját alkalmazások fejlesztésével segítik a turistákat. Ezekben az applikációkban egységesen lehetne kezelni a kedvezményeket biztosító kártyákat, a belépőjegyeket, de akár az ideiglenes utazási bérleteket is. Sőt, az app megfelelő értesítők küldésével a látnivalók előtti hosszas sorban állástól is megkímélhetné az odautazókat.

További érdekességekért hallgassa meg a Trend FM műsorát!