Okosotthonok Apple módra

Kapcsolódó cikkek

Okosotthonok Apple módra

Okosotthonok Apple módra

IoT Podcast

23 perc

Kétféle trend körvonalazódik az otthonautomatizálás piacán. A gyártók vagy nyílt szabványokkal gyűjtenek egyre több eszközt az ökoszisztémájukba, vagy zárt rendszerben, szigorúan ellenőrzött szabványokkal próbálják garantálni a minőséget.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Aki ma arra adja a fejét, hogy ellátja lakását különböző okosmegoldásokkal, például füstérzékelőkkel, mozgásérzékelőkkel, intelligens világítással, az komoly dilemmába kerülhet, hiszen a piac meglehetőségen diverzifikált. Több gyártó is saját termékkörrel rendelkezik, melyek között az átjárás nem mindig egyszerű. Az M2M Zóna rádióműsorban Kovács Krisztián, a Silicon Labs hazai mérnökirodájának vezetője beszélt a különféle okosotthon-megoldásokról és azon belül az Apple HomeKit ökoszisztémáról.

Magas szintű elvárások

A szakember kiemelte, hogy az Apple nem gyárt otthoni eszközöket, hanem meghatározott hitelesítési folyamat után integrálja más gyártók termékeit a saját ökoszisztémájába. A folyamat mind jogi, mind technológiai értelemben viszonylag komplex. Egy szigorú és kiterjedt teszt eljárásnak vetik alá a végterméket az Apple-mérnökök, így hitelesítve, hogy minden egyes funkció a HomeKit specifikációnak megfelelően működik.

„Az első lépés egy úgynevezett MFI, azaz ’Made for iPhone’ licenc beszerzése, amely ingyenes, és arra szolgál, hogy a nagyvállalat megossza az adott fejlesztőcéggel, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelnie a terméküknek. Az Apple nemcsak a fejlesztési és gyártási folyamatot kontrollálja, hanem a marketinget is. Így például egy HomeKit hőmérséklet-szenzor gyártónak egyrészt be kell vizsgáltatnia a terméket az Apple-nél. Másrészt megszabják azt is, hogy milyen lehet a doboz dizájnja, mi legyen a felhasználói útmutatóban, milyen információkat kell feltüntetni ahhoz, hogy a vásárlók könnyen integrálni tudják az adott készüléket az otthoni rendszerükbe” – összegezte Kovács Krisztián. Természetesen ezen felül kulcstényező a biztonság is.

A szigorú ellenőrzési folyamat ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az almás logójú gyártó teljesen elzárná magát más rendszerektől. Támogatják például az olyan központi egységek létrehozását is, melyek átjátszóként működhetnek a HomeKit és a Zigbee-hálózatok között, így közös platformra helyezhető többféle termék is.

Célkeresztben a rajongók

A rendszerbe kerülés az Apple szerint azért működik ilyen bonyolultan, mert így is garantálják a minőséget az évek során kialakult masszív felhasználói bázisuknak.

A magas belépési küszöb ellenére jelenleg 30 kategóriában érhetők el különböző okostermékek, melyeket három nagy csoportba lehet osztani. Idetartoznak a szenzorok (például szén-monoxid-, füst- vagy mozgásérzékelők), az úgynevezett kontrollált, vagyis aktívan vezérelhető eszközök (például lámpák, termosztátok vagy kapunyitók), és végül az átjátszó, vagyis gateway megoldások. Az utóbbiak segítségével pedig hirtelen sokkal nagyobbra is bővülhet a kör – tette hozzá a szakember.

Mi köze ehhez egy integrált áramkör gyártónak?

A Silicon Labs olyan szenzor, mikrokontroller (MCU) és vezeték nélküli integrált áramköröket, illetve komplett szoftvermegoldásokat fejleszt, amelyek nagyban leegyszerűsítik és felgyorsítják a végtermékgyártók fejlesztési folyamatait. Ezen belül az Apple által certifikált HomeKit SDK (Software Development Kit) egy stabil alapot ad a gyártóknak HomeKit eszközök fejlesztéséhez.

További részletekért hallgassa meg a teljes műsort!