Olimpiai versenyzőknek is segíthet az M2M

Olimpiai versenyzőknek is segíthet az M2M

Olimpiai versenyzőknek is segíthet az M2M

IoT Podcast

15 perc

Nem csupán a szabadidős sportok esetében bizonyulhatnak hasznos „edzőtársnak” az egymással kommunikáló eszközök, hanem az olimpiára készülő versenyzők munkáját is támogathatják.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Bár az elmúlt húsz év során a magyar kajak-kenu sportág érmet éremre halmozott a különböző világversenyeken, az még hiányosságnak számított, hogy a sportolók teljesítményét nem tudták vízen, evezés közben mérni, hanem csak edzőtermi körülmények között.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára az M2M Zóna műsorban elmondta: korábban elsősorban klasszikus mérőeszközök, például az ergométeres evezőgépek segítségével ellenőrizték a sportolók felkészültségét. A versenyzők emellett tavasszal és télen átestek kötelező vizsgálatokon, amelyeken az EKG-t, a tüdőtérfogatot és más élettani paramétereket ellenőriztek. Egy újabb fejlesztésnek köszönhetően viszont már arra is lehetőség van, hogy a hajókra és az evezőlapátokra felszerelt, vezeték nélküli hálózaton kommunikáló szenzorok révén az élsportolók teljesítményét a vízen is nyomon követhessék.

Az m2m-alapú eszközöket élsportolókkal kezdték el tesztelni – többek között Kozák Danutával, Szabó Gabriellával és Vajda Attilával –, később azonban az utánpótlás felkészítése során is bevethetik ezeket az újdonságnak számító megoldásokat.Schmidt Gábor kiemelte, hogy itt egy magyar fejlesztésről van szó, hiszen a szövetség Bezzeg Péter mérnökkel együttműködésben tervezte meg az innovatív eszközöket. A mellkasra rögzíthető pántok valós idejű információt közvetítenek a versenyzők pulzusáról és más élettani paraméterekről. A lapátra és a hajóra ható erőket nyúlásmérő bélyegek, továbbá egy különleges erőmérőgép segítségével ellenőrzik.

Ami még újdonságnak számít, az a jelenleg szabadalmi eljárás alatt lévő hőmérsékletmérő eszköz, amelyből az aerob, illetve az anaerob folyamatokra tudnak következtetni.

A mért adatokat az edzők akár egy motorcsónakban ülve is követhetik a felkészülés során, de az élettani paramétereket távolról az orvosok is láthatják. A versenyzők fülhallgatón keresztül az edzés ideje alatt kaphatnak utasításokat. Bár az összegyűjtött adatok elemzése csak később történik meg, a szövetség számára rendkívül fontos, hogy a sportolók szívritmusáról, a hajóra és az evezőlapátokra ható erőkről valós idejű információk álljanak a rendelkezésükre.

A fejlesztés azért is nagyon időszerű volt, mert egyre élesebb a nemzetek közötti verseny: a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetségnek már 145 tagországa van. Az, hogy a magyar sportolók meg tudják őrizni vezető helyüket az olimpián és más világversenyeken, a modern technológiák beépítésével, komoly odafigyeléssel lehetséges. A főtitkár hozzátette: információik szerint a sportágban hasonlóan komplex rendszert egyetlen más országban sem használnak.

További részletekért hallgassa meg az interjút!