Parkl: így parkolhat okosan

Kapcsolódó cikkek

Parkl: így parkolhat okosan

Parkl: így parkolhat okosan

IoT Podcast

21 perc

Aki parkolni akar Budapesten, az tudja, hogy mindez néha lehetetlen vállalkozás. Legalábbis jó idegrendszerre van szükség. A Parkl magyar fejlesztés segíti az autósokat, de a szabad kapacitással rendelkező parkolóházak, sőt társasházak is pluszbevételhez juthatnak.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Somogyi Zsolt, a cég ügyvezető igazgatója a Trend FM műsorában beszélt a fejlesztés alapötletéül szolgáló megfigyelésükről. Budapesten nagyon sok az ingadozóan vagy állandóan kihasználatlan parkolóház. Az irodaházak mélygarázsai általában nappal tele vannak, éjszakára viszont kiürülnek, a társasházak parkolóinál pedig a fordított helyzet jellemző.

Ezeket a trendeket felmérve kezdtek el gondolkozni egy olyan rendszer létrehozásában, amely segíthet a szabad kapacitásokat kihasználni. Egyes felmérések szerint a városközpont forgalmának 30%-át tehetik ki az épp parkolóhelyet kereső autósok, tehát a probléma megoldásával akár a belvárosi dugók is mérsékelhetőek.

Mindenki jól járhat

A Parkl fejlesztése alapvetően arra alkalmas, hogy összekösse az autósokat a számukra korábban elérhetetlen zárt parkolóhelyekkel. Az applikáció a parkolóhelyet kiadók számára gyakorlatilag adminisztrációs felületként jelenik meg, ahol listázni tudják szabad kapacitásaikat, az autósok pedig az okostelefonon keresztül könnyen megtalálhatják és lefoglalhatják a szabad helyeket.

A mobilapplikáció fizetési felületet is biztosít a bonyolult automatás rendszerek helyett, de akár a bejutás távvezérlésére is alkalmas. Ehhez a cég mérnökei az irodaházzal vagy társasházzal történő együttműködés esetén egy speciális IoT-eszközt telepítenek a bejáratot elzáró sorompó vagy a mélygarázs vezérlőjéhez. Amikor az autós odaér, akkor az alkalmazás segítségével nyithatja a kaput, távozáskor pedig ugyanígy hajthat ki. A szolgáltatás a két nyitás között eltelt időre azonnal kiállítja a számlát, és levonja az összeget a felhasználó által regisztrált bankszámláról.

Felgyorsulhat a parkolóházak digitalizációja

„Meglepetés volt számunkra, hogy bár eredetileg a kisebb helyszíneket céloztuk meg a rendszerrel, de már a kezdetektől azt láttuk, hogy a nagyobb parkolóházak is nyitottak a szolgáltatásra” – tette hozzá a cégvezető. Így a Parkl akár abban is segíthet, hogy a parkolóházak egyszerűen pótolják a szolgáltatásuk sok éve elmaradt digitalizációját is.

További részletekért hallgassa meg az M2M Zóna műsorát!