Robotok a szántóföldeken: hol tart a tech forradalom?

Kapcsolódó cikkek

Robotok a szántóföldeken: hol tart a tech forradalom?

Robotok a szántóföldeken: hol tart a tech forradalom?

IoT Podcast

1 perc

Mesterséges intelligencia (AI), 5G, drónok: divatos fogalmak már a mezőgazdaságban is. Szakértők szerint a technológiai forradalomnak köszönhetően jelentősen emelkedhetne az ágazat teljesítménye és a GDP-hez való hozzájárulása is.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

„Talán a legutópisztikusabb, amit ezen a területen el lehet mondani, hogy már működik teljesen kéz nélküli gazdaság Angliában. 30 hektáros területről van szó, ahol a rendszer nemcsak teljesen automatán műveli meg a termőföldet, hanem a döntéseket is kizárólag adatok alapján, a mesterséges intelligencia segítségével hozza meg. Az AI összeállítja a többi között a vetési tervet, a beavatkozásokat és a műveletek idejét is” – említett egy izgalmas példát a Digitális Jólét Program digitális agrárstratégiájának divízióvezetője.

Az interjúban arról is szó volt, hogy egyelőre ezek az igazán innovatív megoldások még tesztkörnyezetben működnek, az angliai példa is egy egyetemi fejlesztés.

„A mezőgazdaságban az adatalapú döntések folyamatosan veszik át a termelők döntéseit. Ezt természetesen nem úgy kell elképzelni, hogy teljesen kivonul az ember. Nyilván ez egy tesztkörnyezet, és a mesterséges intelligencia, illetve az emberi intuíció döntései majd be fognak állni egy aranyközépútra, és mindkettőnek meglesz a maga szerepe” – részletezte Varga Péter.

További érdekességekért hallgassa meg a Trend FM műsorát!