Sci-fi helyett valóság

Sci-fi helyett valóság

Sci-fi helyett valóság

IoT Podcast

17 perc

Gépek közötti kommunikáció, Dolgok Internete és Big Data. Egyre gyakrabban használt fogalmak, amelyekről már nem csak a science fiction regényekben írnak.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az M2M Zóna műsorában arra kerestük a választ, hogy mi az, ami már megvalósult a sci-fikből, és mit jósolnak a jövőre nézve az írók?

Bár az nem mondható, hogy a mai technológiai fejlesztések egy az egyben szerepeltek volna a korábbi művekben, de egy-egy részük helyenként felbukkan a történetekben. „Például David Marusek 2007-es Counting Heads című műve a 2090-es éveket úgy festi le, hogy akkor már az emberi testben nanogépek találhatóak, amelyek saját magukkal kommunikálnak és képesek a hibák kijavítására. Ami pedig közelebb van a mához, az a regényben bemutatott intelligens lakás, amely ismeri a tulajdonos szokásait és ez alapján változtatja a működését” – összegezte Kánai András kommunikációs szakértő, sci-fi író, az SFmag.hu alapító-szerkesztője.

Hatalmas felvevőgép

Hannu Rajaniemi írása, a Kvantumtolvaj néhány éve jelent meg. A finn – egyébként elméleti fizikus, matematikus – író egy olyan marsi várost álmodott meg, ahol mindig mindent felvesznek. Az automatikusan működő település valóban minden rezdülését rögzíti a lakóknak, ebben segít a rengeteg apró szenzor, mikrofon és kamera, valamint egy óriási központi adattár.

Titkok nélkül

Dave Eggers The Circle című regényében egy nagyvállalatot mutat be, amely olyan, mintha összegyúrták volna a Google-t és a Facebookot, valamint bevették volna a csapatba az Apple ikonikus vezérét, Steve Jobs-ot is. A gigacég elve, hogyha valaki információt tart vissza, az bűnözőnek számít. A logikájuk ugyanis az, hogy aki nem vétkes, annak egyáltalán nem érdeke a titkolózás.

További részletekért hallgassa meg a Kánai Andrással készült interjút!