Smart Summer: így költözik be az életünkbe az IoT

Smart Summer: így költözik be az életünkbe az IoT

Smart Summer: így költözik be az életünkbe az IoT

IoT Podcast

21 perc

A Vodafone „Smart Summer” mintakollekciója azt mutatja be, hogy miként képes a dolgok internete minden tekintetben átalakítani a mindennapjainkat.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Napról napra egyre több iparágban jelennek meg az IoT-megoldások, és mint a közelmúltban megjelent Vodafone IoT Barométer is bemutatta, a vállalatoknak ma már több mint a 75 százaléka ezekben a megoldásokban látja a fejlődést – mondta a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese. Király István szerint az úgynevezett „Narrowband IoT” – azaz a mainál sokkal kisebb energiaigényű és méretű IoT-eszközök – 2017 végére várható elterjedése minden eddiginél nagyobb lendületet ad majd az IoT-forradalomnak.

A Vodafone „Smart Summer” mintakollekció is erre a várakozásra és piaci előrejelzésre épül. A kollekció első elemei közé tartozik egy olyan fürdőruha, amely jelez, ha napozás közben az UV-sugárzás káros szintet ér el, a nyári sapka figyelmezteti a szülőt, ha a gyermek elkószál a strandon, az okos-utazótáska pedig elveszett poggyászok megkeresésekor lehet hasznos.

A bikini, az úszónadrág, a sapka és az utazótáska is olyan beépített Vodafone IoT-eszközzel rendelkezik, amelynek akkumulátora körülbelül egy hétig működik töltés nélkül.

Rengeteg területen kamatoztatható a Dolgok Internete

A távközlési cég felkérésére a YouGov által elkészített online felmérés szerint az európaiak közel fele (48 százaléka) elfelejtkezik nyaralás során a naptej használatáról, és a megkérdezettek 76 százaléka inkább bekenné magát abban az esetben, ha kapna erre vonatkozóan figyelmeztetést.

Az internetes válaszadók közel harmadának (30 százalékának) volt már saját (vagy az útitárs) elveszett poggyászával kapcsolatos tapasztalata. A kutatás arra is kitért, hogy a válaszadók harmadának szüksége lenne olyan viselhető technológiai eszközre, amely segít a levegőminőség kimutatásában. A vérnyomás figyelése a megkérdezettek fele számára volt fontos, míg 40 százalékuk szerint hasznos lenne mérni a stressz-szintet, és 30 százalékuk szeretné ilyen eszközzel figyelni a hidratációját is.

Hogyan működik a technológia?

A Vodafone Smart Summer prototípusai három eltérő nyomkövetési módszert és két kommunikációs technológiát ötvöznek. A kis hatósugarú nyomkövetésre az alacsony energiaigényű Bluetooth-technológiát alkalmazzák, és hideg-meleg jelzéssel mutatják meg az okostelefonos alkalmazáson keresztül a gyermek sapkájának vagy a poggyásznak a közelségét. A nagyobb hatósugarú nyomkövetés GPS-technológián és a mobilhálózaton alapul.

További részletekért hallgassa meg az M2M Zóna műsorát!