Sokmilliós megtakarítást hozhat a Big Data

Sokmilliós megtakarítást hozhat a Big Data

Sokmilliós megtakarítást hozhat a Big Data

IoT Podcast

22 perc

A megfelelően kiépített adatgyűjtő rendszerek segítségével szinte bármilyen folyamat optimalizálhatóvá válik. Ez egy kézilabdacsapat számára akár bajnoki címet, egy vasúttársaság számára pedig akár 100 millió eurós megtakarítást is jelenthet.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A Big Data terén már jó ideje élenjárónak számít a német SAP, hiszen HANA rendszerükkel nemcsak másoknál gyorsabban, de a korábbinál sokkal nagyobb mennyiségben is képesek adatokat feldolgozni. Az M2M Zóna rádióműsorban Varga Zsigmond üzletfejlesztési vezető beszélt a részletekről.

Időben észrevett problémák

A vállalat egyik legnagyobb projektje a közelmúltból a Trenitalia olasz vasúttársasággal kötött együttműködés. Ennek keretén belül a cég új, akár 360-400 km/órás sebességre képes szupervonatait szerelték fel olyan szenzorokkal, melyek folyamatosan ellenőrzik a mozdony rendszereinek hatékonyságát, így időben jelezhetik a jövőbeli meghibásodásokat is.

Varga Zsigmond az interjúban elmondta: ma a legtöbb hasonló eszközt addig használják, míg tönkre nem mennek, hogy aztán egy nagyobb javítás után újra üzembe állítsák azokat. Ez elsősorban azért költségigényes, mert így az üzemeltetőnek folyamatosan jelentős üzemi tartalékkal kell rendelkeznie, hogy a kieső járműveket, eszközöket pótolni tudja.

A különböző algoritmusok alapján történő előrejelzések, vagyis a prediktív elemzések során a motor különböző elemeinél vagy a fékeknél jelentkező minimális változásokat is képesek érzékelni a szenzorok. Ennek köszönhetően már jóval korábban észrevehető ezek kopása vagy közelgő meghibásodása. Az üzembiztonság mellett a megtakarítás is jelentős, hiszen például a Trenitalia egy ilyen projekttel körülbelül évi 100 millió eurót tud megspórolni.

Big Data a hajózástól a kézilabdáig

Az ilyen adatelemző munkák elvégzésében sokat segít a HANA rendszer, amelyet számtalan más területen is igénybe vesznek a különböző folyamatok optimalizálásához. Érdemes megemlíteni például a hamburgi kikötőt is, melynek nagy hátránya, hogy a város közepére épült, így az itt áthaladó áruforgalommal szemben nem képes a növekedésre. Épp ezért egy Big Data rendszer segít abban, hogy a sokszor akár több órás kikötési folyamatot mikor érdemes elkezdeni (a vízállás függvényében), valamint hogy az árut elszállító kamionok épp csak annak legvégére érkezzenek a dokkokhoz, hogy addig ne a kikötő területén foglalják a helyet és okozzanak fennakadásokat.

Nemcsak az üzleti folyamatok optimalizálása lehetséges az adatelemzés segítségével. Az SAP különböző lézeres és kamerás rendszerekkel méri a magyar kézilabda-válogatott játékosainak mozgását, összevetik azt az edzői utasításokkal, és ezek alapján a szünetekben valós időben ellenőrizhető, mennyire sikerül pontosan lejátszaniuk a tervezett támadásokat vagy védekezéseket.

A teljes műsort itt hallgathatja meg: