Sport és M2M: ez nem a jövő, hanem a jelen!

Sport és M2M: ez nem a jövő, hanem a jelen!

Sport és M2M: ez nem a jövő, hanem a jelen!

IoT Podcast

23 perc

Az M2M Zóna adásában a műsorvezetők működő és létező példákon keresztül mutatták be, hogy mennyire része a különböző sportoknak a machine-to-machine (gépek közötti) technológia.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Nem kell ahhoz élsportolónak lenni, hogy okoseszközökkel mérje a teljesítményét. Az amatőrök számára is rengeteg lehetőség létezik már, hogy feldobják a számukra unalmas futást vagy szenzorok segítségével is összemérjék tudásukat a másik csapattal.

A versenysport természetesen az a terület, ahol valóban hajszálnyi, ezredmásodpercnyi különbségek is számítanak. Az M2M-technológia nemcsak a régóta alkalmazott célfotók műszaki hátterében érhető tetten, hanem számtalan olyan statisztikai adatnál, speciális mérésnél, amelyek döntőek lehetnek egy-egy mérkőzés kimenetelét illetően.

Az adatgyűjtés és -elemzés igénye nem új keletű a sport világában, de mára az M2M és az IoT (Internet of Things – Dolgok Internete) segítségével ez a terület olyan szintre fejlődött, hogy egészen részletekbe menő információkat is ki lehet nyerni: függetlenül attól, hogy csak egy „normál” futásról van szó vagy a futball-vb döntőjéről.

Motivál és szórakoztat

Az aktivitásmérő karperecek, a sportórák, az okostelefonok és a különböző mobilos alkalmazások segítenek abban, hogy mérhetőbbé és érdekesebbé váljon az edzés. Ma már teljesen természetes, hogy követhető a futó útvonala, a mozgás intenzitása. Az eredmények utólag visszakereshetőek, kiértékelhetőek és ami nagyon népszerű, a közösségi oldalakon megoszthatóak. Ezek kétségtelenül erős motivációs tényezőknek számítanak. De akár az egészségesebb testmozgásban is segíthet a technológia, hiszen a pulzus folyamatos mérésével a hobbifutó is jobban figyelhet arra, hogy meddig terheli magát.

A technikai sportok ebben is az élen járnak

Elég csak a Forma-1-re gondolni, de a műrepülő versenyek is rengeteg M2M-alapú, telemetriai mérést alkalmaznak. A Forma-1-es pályákon komplett kamerarendszerek követik a versenyautók minden pillanatát, és az adatküldő szenzorok tömegének köszönhetően már a néző is megtudhatja, hogy például milyen hőmérsékletű az abroncs, így akár azt is megtippelheti, hogy mikor várható a kerékcsere.

Hallgassa meg Khell Bogdán és Bodnár Csaba műsorát!