Szárnyal a drónipar: mielőbbi szabályozásra lenne szükség

Kapcsolódó cikkek

Szárnyal a drónipar: mielőbbi szabályozásra lenne szükség

Szárnyal a drónipar: épp ezért mielőbbi szabályozásra lenne szükség

IoT Podcast

1 perc

Egyre sürgetőbb lenne egy rugalmas, ugyanakkor minden érintett jogát tiszteletben tartó szabályozás a pilóta nélküli repülők használata érdekében.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Egy új iparág születik, amely néhány éven belül több tízmilliárd forintot termel majd. A világ vezető államai 60 milliárd dollárt fektetnek az ágazatba, Magyarországon 2025-re 72 milliárd forint bevétele származhat a szektornak.

Becslések szerint a pilóta nélküli légi járművek száma a világon 6-7 éven belül 10 millióra emelkedhet. Magyarországon pedig a drónos repülések száma elérheti a 30 ezret néhány éven belül, már 2020-ra. Jelenleg részben illegális úton repkednek ezek az eszközök, a megfelelő drónszabályozás pedig még továbbra is kidolgozás alatt áll.

„Valójában nagyon sok különböző érdeket érint a drónok működtetése. Nekünk, mint légi navigációs szolgáltatónak természetesen a légi forgalom biztonsága a tét. Ha a további tényezőket nézzük, akkor a drónok nyilván az egyéni szabadságjogok, így a magánélethez való jogok kérdését is érintik, és természetesen ki kell emelni a nemzetvédelmi komponenseket is. Tehát nagyon sok olyan tényező van, amelyet a drónrepülések mindennapos életbe való átemelése sért vagy támogat, de mindenképpen érint” – fejtette ki az M2M Zóna műsorban Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója.

A szakember kitért arra is, hogy jelenleg a drónrepülésekhez az állami légügyi hivatalnak 30 napja van kiadni az engedélyeket. Szerinte mindenképpen szükséges lenne, hogy rugalmasabbá váljon a szabályozás. Érdemes lenne a légtereket például az alapján klasszifikálni, hogy hol jelentenek, és hol nem jelentenek veszélyt a pilóta nélküli repülők. Ez utóbbi esetben az lenne a célszerű, ha az igénylők egyszerűbben meg tudnák szerezni az engedélyt. Így valószínűsíthetően csökkenhetne az illegális reptetések száma is.

A HungaroControlhoz például nyáron, a drónhasználat fő szezonjában napi körülbelül 50 véleménykérés érkezett az állami légügyi hivataltól.

Az interjúban szó volt az illegális repülőeszközök elfogásának folyamatban lévő fejlesztéseiről, a drónok forgalmi menedzsmentjét ellátó úgynevezett UTM rendszerről, valamint a drónpilóták képzéséről is.

További részletekért hallgassa meg a Trend FM műsorát!