Technológia égen-földön: drónos szállítástól az okosfalvakig

Kapcsolódó cikkek

Technológia égen-földön: drónos szállítástól az okosfalvakig

Technológia égen-földön: életmentő drónos szállítástól az okosfalvakig

IoT Podcast

3 perc

Egyre több területen alkalmazzák és tesztelik a pilóta nélküli repülőkkel való csomagszállítás lehetőségét. Egy hazai fejlesztés a kisebb tárgyak – így például vérminták, PCR-tesztek – gyors reptetését teszi könnyebbé. Az okosfejlesztések nemcsak az égen, hanem a „földön” is egyre több helyen bukkannak fel, így például a falvakban is. A Digitális Jólét Program 2021-ben díjazta a technológiaorientált kisebb településeket.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Drónra szerelhető szállítódobozt fejlesztett a Limes Model a Loricatus Kft. megbízásából. A Loricatus Delivery Box-ban a tárgyak rögzíthetők, és a folyadékok biztonságos reptetésére is van lehetőség.

A Limes Model Kft. innovációs vezetője elmondta: egy olyan drónra fejlesztették ki a dobozt, amely maximum 2,5-3 kilogrammot tud szállítani, és a hasznos teher körülbelül 2 kilogramm lehet. Éppen ezért a könnyen rögzíthető tároló és a konzol súlyát összesen 500 grammba kellett belesűríteniük. A doboz mérete is behatárolja az ilyen módon reptethető tárgyak körét, amelyek együttesen legfeljebb 35 centiméter hosszúságúak és 15-20 centiméter magasságúak lehetnek.

Tálosi László hozzátette: a cégük makettezéssel foglalkozik, és a többi között lézervágást, CNC-marást és 3D nyomtatási technológiát alkalmaznak. Ez utóbbival próbálkoztak első körben, de már a tervezés során látszott, hogy nem ez lesz a járható út. A befutó megoldás végül a karbon laminálás lett.

A speciális dobozt elsősorban Ázsiában, Dél-Amerikában és a szovjet utódállamokban értékesítik. Minden olyan részén a világnak, ahol a helyi szabályok nem tiltják a szállítódrónok alkalmazását. Argentínában és Chilében például a bányatechnológiában használják a megoldást a kőzetminták és kisebb mintavételi szerszámok szállítására. Szaúd-Arábiában pedig az egészségügyi minisztérium reptet ilyen formában PCR-teszteket és vérmintákat.

Ezek a legokosabb magyarországi falvak

A műsorban szó volt arról is, hogy a legmodernebb, leginnovatívabb településeket díjazták 2021 őszén a Civitas Sapiens ’21 Okos Város Konferencia keretében. A rendezvényt a Digitális Jólét Program szervezete.

Az Év Digitális Faluja címet innovatív települési környezet kategóriában Alsómocsolád vehette át, ahol a többi között okos közösségi teret alakított ki ingyenes wifi-lefedettséggel, valamint létrehoztak egy interaktív térségi közösségi közlekedést támogató Hazatér elnevezésű rendszert.

A fenntartható épített és természeti környezet kategória győztese Nagypáli lett okosenergetikai megoldásaival. Ezek egy energiapiramisba rendeződnek, ami által sokkal jobban lehet mérni és gazdaságossá lehet tenni a közintézmények energiafogyasztását. Az IoT Zóna adásának második felében a Zala megyei település polgármesterét, Kötcse Tibort kérdeztük.

Az alternatív energiatermelő eszközök használatában Füzérradvány bizonyult a legjobbnak. A borsodi településen a templomot például már napenergiával fűtik. A falu az innovatív társadalmi és közösségi jólét díjat azonban elsősorban nem ezért, hanem a két megnyitott DJP-pontért kapta.

Rábapordány is a díjazottak között szerepelt az innovatív gazdasági ökoszisztéma kategóriában. A település egy Magyarországon egyedülálló, de Európában is ritkaságnak számító okos sertéstelepet hozott létre. Itt minden folyamatot automatizáltak, a takarmányozás chipes azonosítás alapján történik.

A DJP különdíját Bakonysárkány kapta, ahol kiépült egy Digitális Jólét Program Pont, valamint a helyi iskolában olyan tanfolyamokat tartanak, amelyek során a fiatalok megismerkedhetnek a robotika rejtelmeivel, a 3D-s tervezéssel és nyomtatással. Emellett digitális adatgyűjtő meteorológiai állomást is létrehoztak.