Tegye okosabbá otthonát! – Ezeket tudja a smart home

Tegye okosabbá otthonát! – Ezeket tudja a smart home

Tegye okosabbá otthonát! – Ezeket tudja a smart home

IoT Podcast

23 perc

Az intelligens otthonok napjainkban jutottak el arra a szintre, hogy egy átlagos felhasználó mobilról is irányíthatja a különféle elektromos, biztonsági és kényelmi rendszereket.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A technológia már korábban is létezett épületautomatizálás néven, de ezeket a megoldásokat csak a magasabb jövedelemmel rendelkezők engedhették meg maguknak. Az utóbbi években azonban jelentősen csökkent a szenzorok és az eszközök ára, emellett a technológia kezelése is sokkal egyszerűbb lett az okostelefon- és a táblagép-tulajdonosok számára – összegzi a D-Link Magyarország Kft.

Az okosotthon készülékek sorában megtalálhatóak a világítástechnikai berendezések (izzók és kapcsolók), biztonsági eszközök, füst- és szén-monoxid-érzékelők. Továbbá egyre jobban elterjednek az intelligens konyhai készülékek, mint a csatlakoztatott hűtőszekrények, kávéfőzők és mosógépek. Ma már az elérhető árkategóriában se elképzelhetetlen, hogy amikor a felhasználó megnyomja a lejátszás gombot a multimédiás berendezésén, akkor automatikusan lejjebb ereszkednek a redőnyök, tompábbá válik a szoba világítása és a leghangosabb eszközök – mosógép, mosogatógép – kikapcsolnak a filmnézés idejére.

Sok esetben azonban gondot jelenthet, hogy a sorra megjelenő új cégek különböző szabványok szerinti készülékeket gyártanak. Az alapvetőnek számító WiFi-szabvány mellett az utóbbi időben egyre több gyártó támogatja az új Z-wave, illetve a Zigbee szabványokat. Szerencsére mostanra olyan megoldások is a forgalomba kerültek, amelyek valamennyi platformot egy közös nevezőre hozzák.  

A D-Link a világ egyik vezető hálózati infrastruktúra gyártója. 28 éve forgalmaz innovatív, nagyteljesítményű és egyszerűen kezelhető lakossági és vállalati termékeket. A társaság számos – díjjal elismert – hálózati, vezeték nélküli, adattároló, biztonsági és IP megfigyelő megoldást tervezett és hozott létre, kínálatában okosotthon termékek is megtalálhatóak.

Tippek

A különféle szabványokkal működő okosotthon eszközöket a hub fogja össze. Az iOS, illetve Android operációs rendszerű okostelefonok és táblagépek – ingyenesen letölthető alkalmazásokon keresztül – ezzel a központi rendszerrel kommunikálnak. A hub megvásárlását megelőzően mindenképpen érdemes ellenőrizni a gyártó weboldalán, hogy a rendszer milyen termékekkel működik együtt.

Másik megoldás lehet, hogy a vásárló ugyanattól a vállalattól szerzi be az összes okosotthon berendezését, ebben az esetben nem kell kompatibilitási problémáktól tartani.

Ha a központi hub meghibásodik, és nincs lehetőség azonnali javításra, akkor hiába létezik a kiépített otthoni rendszer, annak előnyeit nem éri el a felhasználó. Ezért lehetőség szerint olyan hubot érdemes vásárolni, amelynek van magyarországi terméktámogatása, azonnali cserelehetősége és hazai telefonos ügyfélszolgálata is.

Léteznek olyan smart home készülékek, amelyeknek a fejlesztése bő egy éve indult el, és mostanra már piacvezetőnek számítanak. Éppen ezért nem lehet kijelenteni, hogy a jelenleg forgalomban lévő eszközök folyamatos szoftveres fejlesztéssel bármeddig használhatóak lesznek. A hubok cseréjére viszont csak akkor lesz szükség, ha egy teljesen új szabvány jelenik meg.

További részletekért hallgassa meg az M2M Zóna műsorát!