Tudjon meg még többet a várható drónszabályozásról!

Kapcsolódó cikkek

Tudjon meg még többet a várható drónszabályozásról!

Tudjon meg még többet a várható drónszabályozásról!

IoT Podcast

1 perc

Hosszas egyeztetések után a helyére kerülhet a pilóta nélküli repülő eszközök szabályozása, amit a szakma már évek óta vár.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Előző műsorunkban végig vettük, hogy az Európai Bizottság milyen keretszabályokat fogadott el a drónok használatával kapcsolatban. Most a Magyar Nemzeti Drón Szövetség (MNDSZ) értékeli a 2020. július 1-jén hatályba lépő szabályokat és hívja fel a figyelmet néhány érdekességre.

A Bizottság még májusban fogadta el a keretszabályokat. Természetesen a tagállamok törvényhozásaira is sok munka vár, hiszen az adott ország jogrendszeréhez kell igazítani a követelményeket. Egy biztos: egyszerűbb és átláthatóbb lesz minden. Az új uniós szabályozás a professzionális drónhasználó szakemberekre és a hobbiröptetőkre is egyaránt vonatkozik.

A szervezet alelnöke elmondta: elégedettek azzal, hogy a hobbi célú repülések esetén a jövőben nem lesz szükséges eseti légtér igénylése. Ez azt jelenti, hogy egy szelfi, egy családi fotózás vagy a nyaralásról készített felvétel belefér – természetesen a szabályok betartásával. Így például 120 méter fölé és emberek, tömegek fölé továbbra sem repülhet a hobbi drón, és mindig látnia kell az eszközt az irányítónak.

Bárány Zoltán kiemelte a HungaroControl „My drone space” applikációját, amely a drónozók egyszerű engedélykérését fogja támogatni. Fél órával a repülés előtt elég lesz regisztrálni, és létrehozni egy „saját légteret” magunknak, amennyiben ezt nem tiltja semmi. Az átfedés bizonyos feltételekkel lesz majd lehetséges.

Hallgassa meg a műsort, amelyben arról is szó lesz, hogy a dróngyártóknak mit jelent a „kilátásban lévő” új szabályozás, és 2020 júliusától milyen feltételekre kell figyelni a reptetéseknél.