Tudjon meg még többet az okosotthonokról!

Tudjon meg még többet az okosotthonokról!

Tudjon meg még többet az okosotthonokról!

IoT Podcast

19 perc

Magyarországon főleg a lakástulajdonosok nyitottak az okosfejlesztések bevezetésére, meglepő módon az építészek és kivitelezők egyelőre még kevésbé terveznek az intelligens megoldásokkal – mondták a Loxvill Épületautomatizálás Ésszerűen Kft. tulajdonosai a Gazdasági Rádió M2M Zóna műsorában.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A filmekből kiindulva a világon nagyjából már 20 éve léteznek smart home megoldásokra vonatkozó elképzelések és technológiák, viszont az igazi áttörés inkább csak az utóbbi esztendőkben látszik. Egy teljesen új koncepciót adhat az intelligens otthonoknak az, hogy egyre több háztartási készülék kapcsolódik egymáshoz a világhálón keresztül, de egyelőre ezek még nem tudnak olyan komplex és biztonságos megoldást nyújtani, mint az épületben lévő központi intelligens vezérlések – vélik a megkérdezett szakértők.

Kocsis Zoltán és Egri István hozzátették: a két évtizeddel korábbi állapothoz képest a változás természetesen óriási, hiszen akkor még jóval korlátozottabbak voltak a technológiai lehetőségek. Léteztek ugyan okoseszközök, de ezek csak nagyon nehézkesen tudtak kommunikálni a többi készülékkel. Napjainkban viszont a smart home megoldások már könnyen összefogják az otthoni rendszereket és eszközöket: például a fűtés, hűtés, árnyékolás, világítás, riasztás, audioeszközök, hőszivattyú, napelem, napkollektor, áramtalanítás, mérések és a háztartási elektronika esetében.

Az intelligens háztartások térnyerése persze összefüggésben van azzal is, hogy a központi vezérlő – vagyis az „épületintelligencia agya” –, az érzékelők és a beavatkozó eszközök sokkal olcsóbbak, mint 5-10 évvel ezelőtt – a sorozatgyártásnak és a modern technikának köszönhetően. Bár az új megoldások akár egyes eszközök saját beszerelésére is lehetőséget adnak, de fontos kiemelni, hogy a komplex rendszereknél szakmai ismeretek hiányában mindez nem kivitelezhető. Egy rossz telepítés egyrészt balesetveszélyes lehet, másrészt nagyobb károkat okozhat az eszközben, illetve akár a lakásban is.

Régen és most

Az alapvető változást a következő gyakorlati példa is jól mutatja: 20 évvel ezelőtt már volt arra lehetőség, hogy napsütés esetén a redőnyök automatikusan lezárultak a házban. A modern rendszerek azonban a fényerősség és a nap állása mellett azt is figyelembe veszik, hogy az épületet éppen fűtjük vagy hűtjük, illetve hány fok van odabent. Az innovatív megoldásoknak jóval gyorsabb a reakcióideje is, emellett képesek „megtanulni”, hogy mennyi időre van szükség a lakás felfűtéséhez vagy lehűtéséhez, ezáltal mindig pontosan tartják a megfelelő hőmérsékletet – szinte minimális hőingadozást eredményezve.

Így vágjon bele

A szakértők azt javasolják – ha nem áll felújítás vagy építkezés előtt –, hogy kezdésnek elég néhány egyszerű okoseszközzel és apró szenzorral ellátni a lakást. Hasznos lehet például mozgásérzékelőket elhelyezni több ponton, amelyek automatikusan bekapcsolják a világítást, a levegőztetést, lehúzzák a redőnyöket, kikapcsolják a konnektorokat vagy bekapcsolják a tulajdonos kedvenc rádióadóját. A smart home kialakításánál főként az ésszerűségi és kényelmi szempontokat érdemes figyelembe venni.

Látványos lehet a megtérülés

Az intelligens háztartásokban alkalmazott technológiák egy része szinte azonnali megtérüléssel kecsegtet, miközben más megoldások inkább a lakók kényelmét szolgálják. Az alternatív energiafelhasználás, illetve a fűtés korszerű átalakítása például már az első pillanattól kezdve megmutatkozik a rezsiköltségeken. Persze azon is sok múlik, hogy a lakást hogyan tervezték, milyen a szigetelése. De arra is figyelni kell, hogy a különféle megoldások nem ugyanolyan megtérülést hoznak egy lakóház vagy egy irodaépület esetében.

Még a munkahelyi konfliktusokban is segít

A Loxvill tulajdonosa elmondta: egy ügyvédi irodában például azt kérték, hogy a dolgozók igényeinek megfelelően a különböző szobákban eltérő hőmérsékletet lehessen beállítani. Az intelligens rendszer lehetővé tette, hogy a hűtés-fűtés fel-lekapcsolgatása helyett az egyes szobákban olyan hőmérséklet legyen, amely az ott dolgozóknak megfelelő, illetve azt is megoldották, hogy munkaidőn kívül elkerüljék a fölösleges energiafogyasztást.