Tudjon meg többet az IoT-alapú ipari forradalomról!

Kapcsolódó cikkek

Tudjon meg többet az IoT-alapú ipari forradalomról!

Tudjon meg többet az IoT-alapú ipari forradalomról!

IoT Podcast

2 perc

2020. október 28-án folytatódik a Kürt Akadémia képzéssorozata. Ennek fontos pillére az IoT for Business üzleti képzés, amelynek szakmai partnere a Vodafone Magyarország, a hazai piac vezető IoT-szolgáltatója.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A digitális transzformáció olyan globális trend, amely visszafordíthatatlanul átalakít iparágakat, ennek egyik kulcsterülete a Dolgok Internete (Internet of Things).

„IoT-képzésünket ettől az évtől egy üzleti értékteremtés-alapú képzéssé formáltuk. A médiában viszonylag sokat beszélnek az okosfejlesztésekről és azok üzleti hatásairól. Maga a fogalom tehát viszonylag népszerű, de hogy mit is takar a technológia, mi van mögötte, üzletileg milyen folyamatokat reformálhat meg az elkövetkező 5-10 évben, azokat érdemes szakértők segítségével elemezni” – mondta a Kürt Akadémia IoT-képzésért felelős vezetője a Trend FM műsorában.

Erki Szabolcs hozzátette: „már most látszanak olyan iparágak, ahol IoT-alapú forradalom zajlik. Ilyen például a logisztika és az egészségügy is. Egyre több példa van rá, hogy milyen előnyei vannak az abszolút informatikai- és szenzoralapú rendszerek alkalmazásának”. A jövőbeni versenyképesség megteremtéséhez a vállalati folyamatokban ezeknek az innovatív megoldásoknak is kulcsszerepe lesz.

Az IoT for Business online képzés további részleteiért kattintson ide!

A képzésen bemutatják az IoT valós, gyakorlati tapasztalaton alapuló értékteremtéseit. Az előadók az IoT-piac elsővonalas résztvevői szolgáltatóként, fejlesztőként, befektetőként vagy éppen felhasználóként osztják meg a tapasztalataikat. Céljuk, hogy a résztvevők megértsék a technológia üzleti hasznát, ki tudják választani a cégük számára megfelelőt, és hídembereként alkalmazni tudják a saját szervezetükben.

Hogyan fejlesztették az IoT-képzést, hogy segítsen a koronavírus okozta válság idején is?

A legtöbb szektorban raktározási gondokkal küzdenek a piaci szereplők a felhalmozódott készletek miatt. A megszokott folyamatok nem működnek, az embereket el kellett bocsátani. A képzés felkészít a válság utáni automatizálás lehetőségére.

A szakértők kifejezetten a válságkezelésre és a válság utáni helyzetre hoznak kezelési módokat, tanácsokat. A tematikát kibővítették, aktualizálták, a tananyagba belekerültek tanulságos aktuális esettanulmányok, best practice-ek és epic failek, melyek az elmúlt hetekben a vírusválság kapcsán születtek.

A Kürt Akadémia előzetesen felmérte a részt vevő hallgatók igényeit, hogy a digitális kurzus minél testreszabottabb tartalmakkal indulhasson.

Az interjúban szó volt arról is, hogy például a logisztikai cégek számára mára sokkal jobban elérhetővé vált ez a fajta technológiai alap. „Gondoljunk itt a cloud computing, vagyis a felhőalapú számítástechnika elterjedésére is, amely megfizethetőbbé vált, és a tárolható adatmennyiségek is elképesztően megnőttek. Sokkal gyorsabban elérhetővé váltak az információk, és ahogy látható, az adatátviteli technológiák – például az 5G vagy a Narrowband-IoT (NB-IoT) – is azt segítik, hogy az adat a terepről eljusson egy felhőalapú infrastruktúrába” – fogalmazott Erki Szabolcs.

A felhőszolgáltatások esetében megkerülhetetlen kérdés a biztonság, de a legutóbbi trendek alapján az látható, hogy már van olyan hitele a felhőknek, hogy az alkalmazásuk elérte a kritikus tömeget. Látják a döntéshozók, hogy megfelelő válaszok vannak az adat- és szolgáltatásbiztonságra, a rendelkezésre állásra, és a cloud szolgáltatások rugalmassága, skálázhatósága, bérelhetősége, illetve munkaerő-kiváltása is kiszámítható üzleti modellt jelent.

A nemzetközi egészségügyi fejlesztéseknél példaként említette, hogy a mesterséges intelligenciának a képanalízis a legfejlettebb ága, amely hatékonyan támogathatja az orvosok munkáját. Erki Szabolcs szerint a kiskereskedelemben is várhatóan áttörést hozhat a digitalizáció és az automatizálás, gondoljunk csak az Amazon kassza nélküli, teljesen önkiszolgáló üzleteire.