Út a fesztiválkártyától az RFID-karpántig

Út a fesztiválkártyától az RFID-karpántig

Út a fesztiválkártyától az RFID-karpántig

IoT Podcast

22 perc

A nyári fesztiválokon, tömegrendezvényeken is egyre több területen bukkant fel az M2M. A gépek, eszközök közötti technológia nemcsak szervezői, hanem látogatói szinten is sok érdekességet rejt.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Tágabb értelemben a machine-to-machine megoldások között említhetőek az okostelefonokhoz fűződő fejlesztések. A leggyakrabban használt lehetőség a mobilokról elérhető térkép, illetve navigáció. Pár éve még vagy a programfüzethez csaptak hozzá egy térképet, vagy a tájékoztató táblákat lehetett követni. Ezek nem tűntek el, de az okostelefonos megoldások is egyre fontosabb szerepet töltenek be.

Az útvonaltervezők – így a Google Maps vagy Waze – a rendezvényre való eljutásnál segítenek: például a külföldieknek. A fesztivál helyszíne viszont egy ideiglenes felépítmény, amelyre már külön térképes applikációkat kell fejleszteniük a szervezőknek. Ezek az alkalmazások megmutatják, hogy hol vannak a különböző színpadok, ott milyen programok várják a látogatókat, és mit lehet tudni az egyes előadókról. Hasznos funkció, ha a mobiltérképen bejelölhetőek a saját sátorhely vagy a kedvenc büfé GPS-koordinátái.

Ötletek

Az alkalmazások finomítását jelenthetné, ha nemcsak értesítést küldene az app, hanem azt is figyelné, hogy a GPS-pozíció alapján mikor érdemes elindulni az adott programra. A fejlesztésnek akár olyan funkciója is lehetne, amely a látogató zenei ízlése alapján további programokat is ajánl.

Az RFID a jövő

Nyugat-európai és amerikai fesztiválokon már megjelentek az RFID-vel (Radio Frequency Identification) ellátott karpántok. Ezek hátránya, hogy a szervezők akár folyamatosan láthatják, merre jár a fesztiválozó, aki cserébe viszont számos kényelmi és biztonsági szolgáltatást kaphat. Az M2M Zóna műsorvezetői szerint Magyarországon is várható, hogy néhány éven belül a belépők árába már az ilyen típusú, személyre szóló, megfelelően rögzített karpántok viselését vagy megvásárlását is beépítik.

Hasznos funkciók

  • A karkötőkkel megoldható a fizetés, így a pénztárca akár otthon is hagyható. Az elmúlt pár évben a nagyobb hazai rendezvényeken ezt a fizetési megoldást a fesztiválkártya töltötte be.
  • Az RFID-pánt bizonyos funkciókban a mobiltelefont is helyettesítheti.
  • A jogosultsági szintek könnyen követhetőek: a karkötő jelzi, hogy ki, mikor mehet be a backstage-be, kinek van VIP-jegye stb.
  • Az egyik amerikai Harley-Davidson fesztiválon az RFID-karpánthoz rendelték, hogy a látogatók milyen rendszámú motorral érkeztek, így távozásnál is sokkal könnyebben tudták ellenőrizni, hogy mindenki a saját motorjával távozzon.

További érdességekért hallgassa meg a beszélgetést! A műsorvezetők: Bodnár Csaba és Khell Bogdán.