Utasszámlálás felsőfokon

Utasszámlálás felsőfokon

Utasszámlálás felsőfokon

IoT Podcast

19 perc

A telematikai M2M-technológia a tömegközlekedés optimalizált működésében is segíthet, de az utas- és emberszámlálásban használt eszközök az okosotthonokat és intelligens épületeket is kiegészíthetik.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A részletekről az M2M Zóna rádióműsorban Gajdár Tibor, az intelligens technológiai rendszerekkel foglalkozó Intechsys Kft. ügyvezetője beszélt.

A bliccelés vége

Az utasszámlálás kezdetleges változatát már két évtizede használják, eleinte egyszerű infrasugaras mozgásérzékelők segítségével követték a le- és felszállók számát. Akkor még elsősorban a menetrendtervezők munkáját támogatta ez a megoldás.  

Napjainkban már Magyarország is egyre közelebb áll az elektronikus jegyrendszer bevezetéséhez, ami a modern utasszámláló eszközökkel együtt a tömegközlekedést optimalizálná, és sokkal jobban kiszűrhetővé tenné a bliccelést is.

3D-s érzékelés

Az Intechsys által gyártott eszközök nagyobb gyufásdoboz méretűek. A bennük rejlő kétmagos számítógép egyik magja a 3D-s érzékelésért, a másik pedig a képfeldolgozásért felel. Nem kell túlságosan részletes kameraképekre gondolni: a 3D-s érzékelő elsősorban a mélységi információkat (a fény visszaverődési idejét) érzékeli, ugyanolyan infrasugaras technológiával, mint a korábbi megoldások, azoknál azonban jóval pontosabban.

Az adatokat értelmező másik mag ezek után megállapítja a le- és felszállók számát, és az információkat elküldi a járművön lévő központi egységnek. A mérések segítségével a szolgáltató pontosabban követheti az utasforgalmat, és ezt összevetheti az eladott jegyek, bérletek számával is.

Intelligens otthonok / Intelligens épületek

A jövőben hasonló technológia segítheti majd az okosotthonok működését is. A lakás jelenlétdetektorai például képesek a hazaérkezők érzékelésére. A rendszer ezután automatikusan bekapcsolhatja a fűtést, a zenelejátszót, vagy bármilyen előre programozott műveletet elindíthat. Fordított esetben, hogyha mindenki elment otthonról, de elfelejtették lekapcsolni a lámpákat, kikapcsolni az eszközöket, akkor az okosotthon mindezt helyettük is megteheti.

További részletekért hallgassa meg az interjút!