Utazás az okosórák körül

Kapcsolódó cikkek

Utazás az okosórák körül

Utazás az okosórák körül

IoT Podcast

22 perc

Hol tart ma a csatlakoztatott órák piaca? Mi a különbség a 15 és az 1000 dolláros órák között? Hogyan segíthetik az okosabb időmérők az időseket? És miért fontos a műszaki visszafejtés, vagyis a fordított mérnöki munka? A részletekről Varga Péter, az Objection Kft. ügyvezetője beszélt a Trend FM műsorában.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Manapság a gyártók már szinte bármilyen termék elé bátran odateszik az okos előtagot. Természetesen nem létezik kőbe vésett definíció, de a legtöbb szakértő szerint onnantól kezdve számítható intelligensnek egy készülék, így egy óra is, hogy valamilyen digitális kommunikációra képes. Mindez azt jelenti, hogy például Bluetooth vagy internet segítségével összeköttetésben áll más eszközökkel.

Olcsó vagy drága?

Igen széles a választék a viselhető eszközökből, így a csatlakoztatott órákból is. Aki vásárolni szeretne egyet, az választhat akár 15 dolláros vagy éppen 1000 dolláros változatot is. De vajon mi a különbség a készülékek között? Varga Péter és csapata erre a kérdésre is keresték a választ, amikor egy olcsóbb darabot teljesen alkatrészeire szedtek, majd újra összeszereltek.

A „visszafejtés” során azt találták, hogy igazán nagy probléma nincs a hardverrel: gyakorlatilag minden alkatrész helyet kapott, amelyre szükség lehet. Ami hiányzott, az elsősorban a rendszerszintű szemlélet, a különböző egységek, funkciók összehangolása és a felhasználói élmény biztosítása. Az óra belső felépítése alapján úgy nézett ki, mintha csak egy termék első, cégen belüli tesztváltozatát látnák. A jobb vállalatoknál egy ilyen készülékváltozat segítségével tanulnak a hibákból, és újabb fejlesztésekkel megpróbálnak minél jobb felhasználói élményt biztosítani a vásárlóknak.

Okosóra másképp

A készülék szétszedésének egy másik célja is volt, hogy megnézzék, az idősek számára milyen okosóra lenne a „legkézenfekvőbb” fejlesztés. Az idősebb generáció tagjai ugyanis sok esetben nem rendelkeznek okostelefonnal, vagy nem használják ki a telefon komplexebb funkcióit, de egy okosórát ugyanakkor szívesen viselnének.

Felmérések is igazolják, hogy az idősek körében népszerűek lehetnek a viselhető eszközök, hiszen ebben a korban biztonságot ad az órák által biztosított folyamatos nyomkövetés, a karon lévő pánikgomb, a gyors kommunikáció, illetve a különböző egészségügyi adatok (vérnyomás, pulzus stb.) gyakori mérése. Ezekre alapozva a viselhető kiegészítőket gyártó vállalatoknak is érdemes elgondolkozniuk azon, hogy kifejezetten ennek a korosztálynak is tervezzenek okoseszközöket.

Hallgassa meg a teljes beszélgetést!