Úton a Big Data felé

Úton a Big Data felé

Úton a Big Data felé

IoT Podcast

17 perc

Ahogyan napjainkra már megállíthatatlanul terjednek a világhálón át egymással kommunikáló intelligens eszközök, egyre jobban felértékelődik az így létrejövő, hatalmas mennyiségű adat összegyűjtése és elemzése.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A „big data” kifejezésnek még nincsen pontos és mindenki által elfogadott definíciója, de alapvetően azt a rendkívüli információ mennyiséget, valamint ennek a feldolgozását jelenti, amit az internethez kapcsolódó gépek és emberek előállítanak. Például egy-két évtizede a felhasználók között az adatok még főleg sms-eken és e-maileken keresztül cseréltek gazdát, ma viszont aktívan kommunikálunk a közösségi oldalakon, illetve több milliárdnyi berendezés továbbít egymás között információkat az emberek életviteléről is.

Míg egy évtizeddel ezelőtt még ezeknek az adatoknak a rögzítése jelentette a fő kihívást, most már az az elsődleges feladat, hogy miként lehet megtalálni a keletkező tömeges információkon belül az igazán hasznos adatokat. Ennek főleg technikai korlátai voltak egészen az utóbbi évekig: maguk a hardverek, illetve az adattárolási megoldások nem tartottak ott, hogy mindezt fel tudják dolgozni. Ezek az akadályok viszont mostanra megszűntek. Emellett olyan új típusú szoftverekre is szükség volt, amelyekkel a hardverek nyújtotta előnyöket ki lehet aknázni – összegezte Varga Zsigmond, az SAP üzletfejlesztési igazgatója.

Teljesen más logikájú, nulláról felépített adatbázis-kezelő rendszerek jöttek létre, amelyek biztosítják az adatok tárolását és elemzését. Ennek egyik példája az SAP által kifejlesztett HANA elnevezésű adatplatform. Varga Zsigmond a Gazdasági Rádió M2M Zóna műsorában elmondta: a fejlesztés az adatokat a számítógép fő memóriájában tárolja. A processzor és a memória közötti átviteli korlátot így kizárólag az alaplap jelenti. Szerinte ennél gyorsabb csupán az a megoldás lehetne, hogyha magában a processzorban lehetne tárolni az információkat, ez azonban továbbra is technológiai korlátokba ütközik.

A szakértő úgy értékelte, hogy a Big Data területén az egészségügy talán az egyik leggyorsabban fejlődő iparág. Az intelligens orvosi készülékek valós időben és folyamatosan gyűjtik az információt a betegek egészségügyi állapotáról, legyen szó a szívritmusról, a vércukorszintről vagy a vérnyomásról. Az eredmények rögtön hozzáférhetőek az orvosok számára, akik így percről percre nyomon követhetik a páciensek egészségügyi paramétereit. A Big Data révén pedig arra is lehetőség van, hogy egy adott készítmény hatását a teljes népességen belül lehessen mérni. Továbbá az összegyűjtött adatok elemzésével hosszú távú és szélesebb körű következtetéseket is le lehet vonni.

Hallgassa meg az M2M Zóna műsorát!