Úton a smart home felé – Internetre lépnek a háztartások

Úton a smart home felé – Internetre lépnek a háztartások

Úton a smart home felé – Internetre lépnek a háztartások

IoT Podcast

22 perc

Mire jó, ha egy hűtő wifi-kapcsolattal rendelkezik? Hogyan fog kinézni egy okosháztartás?

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az M2M Zóna műsorának vendége: Szabó Pál, a Samsung magyarországi leányvállalatának üzletágvezetője.

A dél-koreai vállalat még év elején, a CES fogyasztói elektronikai expón, Las Vegasban mutatta be Family Hub termékcsaládját, amelyben a különböző intelligens háztartási eszközök internetes csatlakozásra is képesek.

Az okosforradalom néhány szakasza

A műsorban szó esett arról, hogy az egyik fontos fordulópont az volt, amikor a már elterjedt, sokak által használt mobiltelefon egyszer csak új funkciókkal gazdagodott. Az állandó online kommunikáció ugyanis lehetővé tette, hogy a mobilgyártók túllépjenek azon, hogy csak telefonálásra alkalmas készülékeket gyártsanak.

Ezt a szakaszt követte – a háztartási eszközök oldaláról – a televízió modernizálása, ami azt jelentette, hogy a hagyományos tartalmakon kívül sok más szolgáltatáshoz is hozzáférhet a felhasználó. A szórakoztatás után pedig a fejlődés elérte a gyakran használt, de kevésbé észrevett otthoni készülékeket is, mint például a hűtőszekrény, a mosógép vagy a mikrohullámú sütő. Egyelőre az látható, hogy még nem teljesen alakult ki, mire is lehet pontosan használni majd ezeket az internetkapcsolatra képes készülékeket, de a jövő egyértelműen ebbe az irányba mutat, és ezt a gyártók újabb és újabb innovációi is erősítik.

Automatikus rendelés

A Samsung intelligens hűtője például a hagyományos funkciók mellett rendelkezik egy nagyméretű digitális kijelzővel is. A készülék belsejében három kamera figyeli folyamatosan a polcokat, így a felhasználónak ki sem kell nyitnia az ajtót, hogy megnézze, milyen étel van otthon. Ez a funkció nemcsak kényelmes, de energiatakarékos is. Ezeken felül a jövőben rengeteg más felhasználási lehetőséget is biztosíthat az IoT, vagyis Internet of Things technológia.

A következő lépés a hűtő esetében, hogy az adataihoz már távolról, egy okostelefonon vagy okosórán keresztül is hozzáférhet a felhasználó. Az sem kizárt a jövőben, hogy a gép magától rendelje meg a hiányzó élelmiszereket például az estére tervezett vacsorához – annak a receptje és a hűtő tartalma alapján.

Zavartalan adatcsere

Természetesen az ilyen szintű együttműködéshez szükség van arra, hogy a különböző fejlesztések megfelelően kapcsolódjanak egymáshoz, értelmezzék a többi készülék üzeneteit, ehhez pedig a különböző szabványok egységesítése is elkerülhetetlen. Érdemes megnézni, hogy a mobilvilágban mi történt: a rengeteg különböző operációs rendszer végül az iOS és az Android köré szerveződött, és mára egyre könnyebb új alkalmazásokat írni – várhatóan hasonló folyamatokat figyelhetünk majd meg az okosotthonok világában is.

Hallgassa meg a teljes interjút!