Üzleti siker: stratégiai céllá vált az MI

Kapcsolódó cikkek

Üzleti siker: stratégiai céllá vált az MI

Üzleti siker: stratégiai céllá vált a mesterséges intelligencia

IoT Podcast

3 perc

Körbeleng minket a mesterséges intelligencia, elég csak a telefonunk hangfelismerő funkciójára vagy a keresés optimalizáló megoldásokra gondolnunk. Magyarország is a legmagasabb szinten foglalkozik a területtel, idehaza például az egészségügy, az önvezető technológia és a telekommunikáció terén láthatjuk a leginnovatívabb megoldásokat. Egyelőre, hiszen a Mesterséges Intelligencia Koalíció 2020-tól 2030-ig szóló stratégiája lényeges változásokat is hozhat.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke az IoT Zóna műsorában elmondta, hogy a társulás még 2018 októberében jött létre. A célja, hogy közösséget és fórumot biztosítson az MI ökoszisztéma szereplőinek, azoknak akik aktívan kívánnak hozzájárulni a magyar MI-környezet kiépítéséhez és a kapcsolódó képességek fejlődéséhez.

Jelenleg már több mint 350 tagszervezetet és 1.000 delegált szakértőt foglal magában a Koalíció. A dinamikus bővülést mutatja, hogy hetente további 5-6 cég és intézmény jelzi, hogy bekapcsolódna a közös munkába. A témát érintő technológiai, alkalmazási, adatgazdálkodási felvetéseket, valamint a jogi szabályozási kérdéseket hat munkacsoportban tárgyalják, illetve a jó gyakorlatokkal (best practice), eddigi tapasztalatokkal a különböző workshopokon is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A Mesterséges Intelligencia Stratégiát 2020 szeptemberében jelentették be. Ez egy kormány által elfogadott dokumentum, amelynek jelenleg a végrehajtása van folyamatban.„Nagyon fontos, hogy a stratégia létrehozása során példaértékű, alulról építkező együttműködés és piacépítés kezdődött, amely alapján a kormánydöntést nem igénylő feladatok ellátására már 2019 őszén akciótervet indítottunk” – emelte ki Jakab Roland.

„Ez a dokumentum egy élő stratégia, amely tükrözi az állami, akadémiai, piaci és társadalmi szereplők egyetértését és cselekvési szándékát. A stratégia – a hozzáadott értéktöbblet és az exportképesség fejlesztése által – nagymértékben hozzá kíván járulni a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítéséhez, a megfogalmazott célkitűzések eléréséhez és a hazai cégek termelékenységéhez” – tette hozzá.

A végrehajtási terv szerint úgynevezett mesterséges intelligencia innovációs központok, vagyis akcelerátorközpontok kerülnek kialakításra Debrecenben, Zalaegerszegen, Budapesten és Balatonfüreden. Ezeken a helyszíneken a különböző iparági szereplő megtekinthetik, milyen lehetőségeket is rejt számukra az innovatív technológia. A munkát tanácsadó szakemberek és oktatási programok is segítik. A szakmai támogatásnak köszönhetően így az adott vállalkozás láthatja, hogy mire van szüksége a szemléletváltáshoz és az új működésre történő átálláshoz.

A fejlődés megállíthatatlan

„Látjuk, hogy milyen ütemben gyorsul a technológia, milyen új megoldások és dobozos termékek jelennek meg. Utóbbiak bevezetése ma már sokkal egyszerűbb, mint akár néhány hónappal ezelőtt volt. Egyre több cég érzi úgy, hogy neki is tájékozódnia kell, és korszerűsítenie kell a folyamatait, ki kell használnia az MI-ben rejlő lehetőséget, mert ez versenyképességi kérdéssé válik” – részletezte Jakab Roland.

Az MI Koalíció elnöke hozzátette, egyre több MI-alapú újítással lehet találkozni a többi között pénzügyi, egészségügyi vagy diagnosztikai területen, de kiemelhető a távközlés és az autonóm közlekedés is. Az önvezető fejlesztések fontos terepe Magyarországon a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpálya, amely képes megszólítani high-tech cégeket és teret adni a kapcsolódó befektetéseknek.

A gépi intelligencia a jövőbeni versenyelőny kulcstényezőjévé válhat a hazai cégek számára, és Magyarország régiós szerepvállalása terén is. A sikeres fejlesztéseket jól mutatja, hogy magyar mérnökök szabadalmainak döntő befolyása van például a világ távközlési iparágának alakulására – legyen szó az 5G-ről, az IoT-rendszerek vagy a felhőtechnológiák területén végzett kutatás-fejlesztésekről.

Bárki bekapcsolódhat az MI Kihívásba

„Az egyik legfőbb tennivalónk, hogy minél többet beszéljünk erről a technológiáról, a lehetőségeiről és arról, hogy hol tart most a fejlődés. Ezért is indítottuk el a Mesterséges Intelligencia Kihívást, ami néhány óra időbefektetéssel bárki számára bemutatja a technológia lehetőségeit és alkalmazási területeit” – hívta fel a figyelmet a szakember.

A kapcsolódó fejlesztések és képzések már több hazai egyetemen is zajlanak. A kutatási irányok magukban foglalják például a gépi érzékelést, a gépi tanuláson alapuló intelligens gyártást vagy a logisztikai IoT-megoldásokat is, de a nyelvtechnológia kérdése is kiemelten fontos. Ez voltaképpen azt jelenti, hogy „meg kell tanítani” a gépeket magyarul „érteni és beszélni”. Nem beszélve az anonimizáció kérdéséről, mivel harmadik fél felé csak ilyen módon adhatók át a kapcsolódó adatok.

Az MI új munkahelyeket is teremthet

A szakmai szervezet elnöke úgy véli, hogy a rendelkezésre álló humán kapacitás fogja meghatározni a fejlődés határait. Sok új szakemberre lesz szükség – amellett, hogy a mesterséges intelligencián alapuló megoldásokkal bizonyos munkakörök ki is válthatók.

„Az áram elterjedéséhez és használatához tudnám hasonlítani az MI fejlődését. Amikor feltalálták az áramot, meg kellett határozni, hogy milyen módon tudjuk biztonságosan alkalmazni. Évtizedek, évszázadok kellettek ahhoz, hogy az áram ott legyen mindannyiunk otthonában, és rendelkezésre álljanak a munkánkat és a szabadidőnk eltöltését támogató gépek. Mindehhez nemcsak elméleti szakemberekre van szükség, hanem villanyszerelőkre és technikusokra is, akik kiépítik és működtetik a rendszert. Véleményem szerint ugyanígy lesz ez a mesterséges intelligencia használatánál is. Tehát nekünk kell kialakítanunk azt a környezetet, amelyben a lehető legjobb módon tudjuk biztosítani az MI adaptációját a gazdaság egészére nézve” – összegezte az MI Koalíció elnöke.